ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο ΕΟΠΥΥ έκανε πάλι το… «θαύμα» του

Μετά από πλειάδα διαδικασιών, το σύστημα στιγμιαίας μέτρησης γλυκόζης Libre επιτέλους εντάχθηκε στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 εξακολουθούν, όμως, να το πληρώνουν…

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζουν να παρακολουθούν οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1 αναφορικά με το σύστημα σύστημα στιγμιαίας μέτρησης γλυκόζης Libre.

Παρά την ένταξή του στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ από 1/11, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο επικαιροποιημένος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τα παραπεμπτικά δεν εκτελούνται από την εταιρεία που το διαθέτει. Η τελευταία επικαλείται εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ.


Το αποτέλεσμα είναι οι πάσχοντες να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μία παροχή η αποζημίωση της οποίας προβλέπεται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον ΕΚΠΥ στο δικαιούχο μπορεί να συνταγογραφηθεί είτε το σύστημα στιγμιαίας μέτρησης γλυκόζης είτε ταινίες και σκαρφιστήρες. Εάν, λοιπόν, ο γιατρός γράψει το Libre ο πάσχοντας αυτομάτως χάνει το δικαίωμα της εναλλακτικής που έχει. Έτσι, σε κάθε περίπτωση επιβαρύνεται με την αγορά – ιδιωτικά – των αναλωσίμων που χρειάζεται για τον έλεγχο του σακχάρου.

Για ολιγωρία, έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία στο χώρο (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία έχει ήδη παρέμβει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα. Η πρόταση που κατέθεσε, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι να αποφεύγεται η συνταγογράφηση του Libre και των αναλωσίμων του, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν τουλάχιστον να αποζημιωθούν για τις ταινίες και τα αναλώσιμα.


Πηγή : virus