ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ψηλά στη λίστα των επαγγελμάτων που χαίρουν εκτίμησης οι φαρμακοποιοί!

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού περιλαμβάνεται στα δέκα πρώτα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου, τόνισε η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, η οποία μίλησε στο 18ο Pharma point , στη Θεσσαλονίκη. Εξήγησε πως ο φαρμακοποιός θα πρέπει να μετέχει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς πέρα από τη χορήγηση του φαρμάκου, πρέπει να προσφέρει ακόμη περισσότερα στους ασφαλισμένους. Δεν είναι τυχαίο πως 400.000 φαρμακοποιοί εξυπηρετούν κάθε μέρα, 46.000.000 πολίτες, σε όλη την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά. 


Η κυρία Ισσέγιεκ ανέφερε ότι ο φαρμακοποιός είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας του Συστήματος Υγείας. «Περισσότερες επισκέψεις στο φαρμακείο σημαίνει λιγότερες στα επείγοντα περιστατικά», κατέληξε.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του φαρμακείου της γειτονιάς και στις νέες συνθήκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο κ. Θεοδοσιάδης, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση που έρχεται δημιουργεί και ένα νέο δικό της σύστημα πρωτοβάθμιας.

«Πρώτα έγινε το ΠΕΔΥ μετά το ΤΟΜΥ και είναι άγνωστο σε ένα-δύο χρόνια ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις μονάδες όταν τελειώσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι αναζητούνται γιατροί που δεν βρίσκονται-συνέχισε και συμπλήρωσε-δεν ξέρω εάν πρέπει κανείς να γελάσει ή να κλάψει… Τι μπορούμε να ζητήσουμε αύριο από έναν υπουργό Υγείας; Να κάνουμε έλεγχο DNA; Όχι. Χειρουργικές μικροεπεμβάσεις; Όχι. Μπορούμε όμως να ελέγχουμε πίεση, ζάχαρο, ώστε να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή να το μετράει σπίτι μόνος του. Αυτό λέω στην πολιτεία. Πώς θα το μετράει; Ποιος θα τους το εξηγήσει; Ποιος θα τους πει τις ώρες; Ο γιατρός; Ο φαρμακοποιός θα εκπαιδεύσει σωστά τον ασθενή για τον τρόπο μέτρησης με την πώληση πιστοποιημένων πιεσόμετρων κ.τ.λ. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε ξένα χωράφια», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών και στους εμβολιασμούς. «Είναι το θέμα της εποχής. Αν μου πει κάποιος από ένα κέντρο Υγείας ότι μπορεί να εμβολιάσει 500 ασθενείς, που τελικά προσέρχονται στα φαρμακεία μιας περιοχής σε μια μέρα, εγώ θα το δεχθώ. Ποιος γιατρός λέει: «πάρε το εμβόλιο κι έλα να στο κάνω;». Και σωστά δεν το λέει. Ή μήπως είναι εφαρμόσιμο στα χωριά με παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν μικροτραύματα, να πάνε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αντί για το φαρμακείο. Για να μην ακούω ότι ο φαρμακοποιός πάει να μπει σε «ξένα χωράφια», συμπλήρωσε.

«Επιπλέον, λέγεται ότι ο φαρμακοποιός δίνει πολλά φάρμακα χωρίς συνταγή. Και αναρωτιέμαι. Δηλαδή σε όποιον ασθενή τελειώνουν τα χάπια πίεσης, πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ σε γιατρό για να γράψει ένα άλλο κουτί;».

«Εμείς δε ζητάμε δεκάρα τσακιστή, ούτε για πίεση ούτε για ζάχαρο ούτε για την καθοδήγηση την ενημέρωση για τη λήψη φαρμάκων. Δε θέλουμε χρήματα, προβλέπουμε όπως στην υπεραξία που θα δώσει στο φαρμακείο αυτή η διαδικασία», τόνισε.