ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τέλος στις συνταγές τριών φαρμάκων από το επόμενο δεκαπενθήμερο

Άρση του περιορισμού για συνταγογράφηση μέχρι τριών φαρμάκων ανά συνταγή, προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Το μέτρο είχε εξαγγελθεί, έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και πλέον η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη για την νέα εφαρμογή που δεν θα περιορίζει τη συνταγογράφηση σε τρία μόνο φάρμακα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η άρση του περιορισμού θα αποτελέσει ελάφρυνση για τους ασφαλισμένους περίπου 20 εκ. ευρώ, καθώς οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν και 1 ευρώ επιπλέον για κάθε συνταγή που εκδίδεται.
Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα των συνταγών υπολογίζεται σε 6 εκ. το μήνα, με μια μικρή αύξηση να παρουσιάζεται γύρω από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα) και το καλοκαίρι (πριν τις διακοπές), όπου οι χρονίως πάσχοντες φροντίζουν για την αγορά των φαρμάκων που θα χρειαστούν στις περιόδους αυτές.
Έτσι, με τη χρέωση του 1 ευρώ ανά συνταγή, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 70 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό που τώρα θα μειωθεί, όχι όμως πολύ σημαντικά, καθώς ο μεγάλος όγκος των συνταγών, συνήθως περιλαμβάνουν ένα με δύο φάρμακα, σύμφωνα με παράγοντες της ΗΔΙΚΑ.
Δεκαπέντε ημέρες πριν την εφαρμογή της άρσης, η ιατρική κοινότητα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ενώ τα φαρμακεία προετοιμάζονται, κάνοντας χρήση του νέου λογισμικού που διαθέτουν οι εταιρίες - πάροχοι, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με την ΗΔΙΚΑ.
Από την εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται και να φανεί ο πραγματικός αριθμός συνταγών που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι, ενώ οι τελευταίοι θα δεχθούν και μια κάποια ελάφρυνση, αφού δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν δύο και τρία ευρώ - κατά περίπτωση - για την φαρμακευτική τους κάλυψη.
Από την άλλη πλευρά θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των συνταγών, αφού θα είναι πιο άμεσα ορατό το προφίλ του κάθε ασθενή, αλλά και το προφίλ συνταγογράφησης του κάθε γιατρού, αν και το μέτρο είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο γιατρός επιλέξει την ξεχωριστή έκδοση συνταγής για τέσσερα ή περισσότερα φάρμακα, θα μπορεί να το κάνει.

Πηγή: healthmag