ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ πληρώνουν γιατρούς από την τσέπη τους

Εκτός δωρεάν παροχής φροντίδας από παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο έχει τεθεί η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μετά την καταγγελία των σχετικών συμβάσεων στην οποία προχώρησε στις 31 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας.

Ηδη, όπως αναφέρουν γιατροί, που έως πρόσφατα είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, από την 1η Αυγούστου, πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν οικογενειακό γιατρό –λόγω του ελάχιστου αριθμού όσων γιατρών συμφώνησαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο– βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν για επισκέψεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν. Προειδοποιούν ότι το πρόβλημα θα φανεί με μεγάλη ένταση τον Σεπτέμβριο, όταν επιστρέψουν στη «βάση τους» ασφαλισμένοι που τώρα βρίσκονται εκτός λόγω θέρους.


Ενδεικτικά της απουσίας οικογενειακών γιατρών είναι τα στοιχεία από τους συμβεβλημένους στο Λεκανοπέδιο Αττικής σε σύγκριση με τις θέσεις οι οποίες είχαν αρχικά προκηρυχθεί. Έτσι, για τον Δήμο Αθηναίων συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ως «οικογενειακοί» έχουν συνάψει μόλις 41 παθολόγοι και γενικοί γιατροί, όταν οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί ήταν 214.

Για τις περιοχές Διονύσου και Κηφισιάς υπάρχουν 2 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, όταν οι προκηρυχθείσες θέσεις ήταν 38. Ουδείς συμβεβλημένος οικογενειακός γιατρός υπάρχει στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω, όταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας χρειάζονται 32, ενώ στις Αχαρνές, από τις 37 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί έχει καλυφθεί μόλις μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι παιδίατροι-οικογενειακοί γιατροί.

Η απροθυμία των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί αφορά τις αποδοχές που προβλέπονται από τη σύμβαση. Αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 2.000 ευρώ, προκειμένου να παρέχουν σε ασφαλισμένους 320 δωρεάν επισκέψεις μηνιαίως στα ιατρεία τους. Σημειώνεται ότι με τις παλιές συμβάσεις οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι παρείχαν στον ΕΟΠΥΥ 200 δωρεάν επισκέψεις ασφαλισμένων στα ιατρεία τους έναντι 2.000 ευρώ.

«Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ναυάγιο στον χώρο της Υγείας, αλλά και με μια από τις πιο δραματικές αποτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρίσκονται από 1ης Αυγούστου εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα», σχολίασαν χθες ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου και ο αναπλ. τομεάρχης Ιάσων Φωτήλας. Οπως δήλωσαν, «η πολυδιαφημισμένη –αλλά πολυδάπανη, παντελώς πρόχειρη και αποσπασματική– “νέα” Πρωτοβάθμια Υγεία που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, μετά το φιάσκο με τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες και υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, περνά τώρα στο επόμενο στάδιο: Ο ΕΟΠΥΥ κατήγγειλε χθες τις συμβάσεις με παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους και έθεσε σε ισχύ πλέον νέες συμβάσεις με τους αόρατους οικογενειακούς γιατρούς της “μεταρρύθμισης”, προκαλώντας υγειονομικό χάος στη χώρα».


Πηγή : medlabnews