ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εντοπίστηκε και δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία που παράγει ουσίες ταξινομημένες ως καρκινογόνες

Εντοπίστηκε και δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία που παράγει βαλσαρτάνη (VALSARTAN) και στην οποία ανιχνεύθηκε Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Πρόκειται για την Zhejiang Tianyu και σύμφωνα με τον ΕΜΑ το NDMA ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στους ανθρώπους (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει αποτελεσμάτων εργαστηριακών ελέγχων.


Τα επίπεδα του NDMA που ανιχνεύθηκαν σε παρτίδες βαλσαρτάνης από την Zhejiang Tianyu είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στη δραστική ουσία από τη Zhejiang Huahai, η οποία προκάλεσε την ανάκληση αρκετών φαρμάκων που περιέχουν τη βαλσαρτάνη τον Ιούλιο του 2018.

Ο EMA συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους για να εξετάσει τον αντίκτυπο του NDMA που ανιχνεύθηκε στη βαλσαρτάνη από την Zhejiang Tianyu και θα επικοινωνήσει επιπλέον πληροφορίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Σημειώνει ωστόσο ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ασθενείς. Οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν οποιαδήποτε φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους».

Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση με πληροφορίες εάν υπάρχουν φαρμακευτικά προϊόντα που επηρεάζονται και κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.

Περισσότερα για το φάρμακο
Η βαλσαρτάνη είναι ένας ανταγωνιστής του υποδοχέα αγγειοτενσίνης ΙΙ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), του πρόσφατου εμφράγματος του μυοκαρδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας. Διατίθεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

Τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη ως τη μόνη δραστική ουσία έχουν εγκριθεί στην ΕΕ μέσω των εθνικών αρχών. Εννέα προϊόντα που περιέχουν βαλσαρτάνη σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες έχουν εγκριθεί κεντρικά.


Πηγή : healthview