Ανάλογα με το κανάλι διοχέτευσης διαμορφώνεται και το ποσοστό του clawback.
Eίναι θέμα χρόνου να σκάσει το καζάνι μας λένε παράγοντες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με μέτρα που ακολουθούν την τακτική "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" και ο δεύτερος με την αρρυθμία που εμφανίζουν οι κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες αντί να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, την καταστρέφουν αφού πρώτα την "ξεζουμίσουν" οικονομικά .
Όμως, όπως λέει και το λαϊκό ρητό "επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια" τη θέση τους στο παρόν άρθρο θα την πάρουν νούμερα. Κάτι λιγότερο από 8 φορές από αυτό που κατεβλήθη το 2012 αναμένεται ότι θα είναι το clawbacκ που θα γυρίσουν στα ταμεία του κράτους οι φαρμακοβιομηχανίες τη φετινή περίοδο. Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, το 2012 το clawback διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 550-600 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το σχετικό ποσό ήταν 530 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το "φέσι" του clawback έχουμε και το rebate -υποχρεωτικές εκπτώσεις- που για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζονται σε 450 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά αφορούν τα φάρμακα προς τον ΕΟΠΥΥ και δεν αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα, καθώς δεν έχουν μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη και οι περικοπές που υπάρχουν στα φάρμακα προς τα νοσοκομεία. Σε αυτά, υπολογίθεται ότι το φετινό clawback και rebate θα διαμορφωθεί μεταξύ 280-300 εκατ. ευρώ από 253 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017.
Αλλά και πάλι η παραπάνω εικόνα είναι ελλειπής, καθώς δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη οι περικοπές που θα έχουν τα φάρμακα που κατευθύνονται από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές κλινικές. Μιλάμε για τον κωδικό 1Α και αφορά ως επί το πλείστον ογκολογικά σκευάσματα. Σε αυτή την περίπτωση οι υποχρεωτικές εκπτώσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 11 εκατ. ευρώ και το clawback στα 75 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το 2017.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φαρμάκων πρέπει να αναφερθεί ότι το ελάχιστο rebate είναι 14% και φθάνει το 30% αν μιλάμε για φάρμακα που πραγματοποιούν πάνω από 6 εκατ. ευρώ πωλήσεις το τρίμηνο.
Προσθέτοντας τα παραπάνω ποσά και διατηρώντας βεβαίως ένα ποσοστό απόκλισης, το ποσό που πρόκειται να βγει από τα ταμεία της φαρμακοβιομηχανίας τη φετινή περίοδο είναι 1,43 δισ. ευρώ. Ειδικότερα δε για το clawback επισημαίνεται ότι ανάλογα με το κανάλι διάθεσης διαμορφώνεται και το ποσοστό. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα προς τον ΕΟΠΥΥ είναι κοντά στο 22%, στο νοσοκομειακό 32% και στα φάρμακα που δίνει το δημόσιο στις ιδιωτικές κλινικές είναι μεταξύ 60%-70% (στην τελευταία αυτή περίπτωση το ποσό είναι σχετικά μικρό).
Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των εταιρειών κινείται και στις τρεις κατηγορίες σκευασμάτων, το μεσοσταθμικό ποσοστό του clawback είναι μεταξύ 30%-35%.
Πηγή : iatronet