ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπ. Υγείας: Δέσμευση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2027

Υπουργείο Υγείας: Πρόταση για 3ετές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών. Τί συζήτησαν οι δύο πλευρές



Γιώργος Σακκάς

Το βασικό πλαίσιο προθέσεων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να επιτευχθεί ένα τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών, παρουσίασε τη Δευτέρα (16/12/2024) ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου, Άρης Αγγελής. Οι ενέργειες αυτές αφορούν τόσο την προσθήκη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και μια σειρά μέτρων.

Το εν λόγω σύμφωνο, το οποίο ζήτησε πριν από έξι μήνες η πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών και έγινε, ως πρόθεση, άμεσα αποδεκτό από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στοχεύει αφενός στη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων, αφετέρου στη δυνατότητα διάθεσης από το ΕΣΥ νέων καινοτόμων θεραπειών. Ο υπουργός, τότε, είχε ζητήσει ένα κείμενο συγκεκριμένων προτάσεων από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών. Και οι ίδιες οι εταιρείες όμως, ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου.


Προβλήματα στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής κατά την έναρξη της παρουσίασής του, επέδειξε κάποια αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας τα οποία έχουν συμφωνηθεί σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία. Επίσης σημείωσε ότι η ανάγκη για ένα Σύμφωνο Συνεργασίας προκύπτει καθώς παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών με υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) αλλά και clawback (επιστροφές από τις φαρμακευτικές όταν υπάρχει υπέρβαση της θεσμοθετημένης δαπάνης).

Επίσης η ηγεσία του υπουργείου κατανοεί ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και ότι χρειάζεται μια πιο δίκαιη, διαφανής και ορθολογική κατανομή των επιβαρύνσεων ανά κανάλι διανομής.
Ενίσχυση των δαπανών 70 εκατ. ευρώ ετησίως

Ο κ. Αγγελής φέρεται να επισήμανε ότι η ενίσχυση των προϋπολογισμών για φάρμακα δεν σταματά στο 2025 (+400 εκατ. ευρώ), λόγω των δεσμεύσεων απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα συνεχιστεί με ανάλογα σημαντικά ποσά το 2026 και το 2027. Πέραν αυτών αναμένεται ενίσχυση των δαπανών και με βάση την αύξηση του ΑΕΠ, ήτοι περί τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη ο γενικός γραμματέας παρουσίασε το τι έγινε το 2024 και αναφέρθηκε και σε διαρθρωτικές αλλαγές που επιταχύνονται, όπως την αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων ειδικά καινοτόμων, τη δημιουργία ενός ξεχωριστού καναλιού πιο ευέλικτου για την αποζημίωση νέων ιδιαίτερα καινοτόμων φαρμάκων, την επιτάχυνση της σύστασης μητρώων ασθενών, την αποζημίωση βιοδεικτών, την αλλαγή στην τακτικότητα της ανατιμολόγησης φαρμάκων, την εφαρμογή δεσμευτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και την παροχή δεδομένων με διαφανείς τρόπους από τον ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές.


Συνεργασία για μείωση προκλητής συνταγογράφησης φαρμάκων

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου ζητά από τη φαρμακοβιομηχανία να δεσμευτεί σχετικά με την έγκαιρη διάθεση καινοτόμων θεραπειών άμεσα και όχι μέσω του καναλιού του ΙΦΕΤ, δίνοντας προτεραιότητα σε πολύ απαραίτητα νέα φάρμακα, στην αύξηση των επενδύσεων σε παραγωγή αλλά και έρευνα, τη δυνατότητα προσαρμογής των τιμών, τη συνεργασία ώστε να μειωθεί η προκλητή συνταγογράφηση φαρμάκων και τη διατήρηση ικανοποιητικού αποθέματος κρίσιμων φαρμάκων.
Δύο ξεχωριστοί προϋπολογισμοί για γενόσημα και πρωτότυπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε ότι σε επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα «σπάσει» σε 2 ξεχωριστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα σκευάσματα που δεν έχουν πατέντα (επώνυμα-off patent και γενόσημα) και σε έναν που θα αφορά στα σκευάσματα με πατέντα (on patent).

Επίσης προσδιορίστηκε ότι τελικά η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2024 θα είναι συνολικά 362 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 155 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 127 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 80 εκατ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία.


Πηγή: tovima.gr