ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εκτός τερέν οι μεσαίες δυνάμεις στις φαρμακαποθήκες - Σβήνουν χρέη για να επιβιώσουν

Μόνο τα δύο άκρα, δηλαδή οι μεγάλοι και οι μικροί παίκτες, θα μείνουν στον κλάδο, ανοίγοντας νέα σελίδα στην ιστορία του.

Ισχυρές αναταράξεις προμηνύονται στον κλάδο των φαρμακαποθηκών, καθώς αρκετές εξ αυτών είναι υπερφορτωμένες με χρέη, τα οποία μπορεί να δείχνουν μικρά αν κανείς τα εξετάσει σε επίπεδο έτους, αλλά αν προσθέσει τα ποσά που συσσωρεύτηκαν την περίοδο 2010-2017 τότε το ποσό που ανακύπτει, είναι υπέρμετρα μεγάλο και ως ποσοστό υπολογίσιμο.


Στο πλαίσιο αυτό, μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, τρεις φαρμακαποθήκες για να συνεχίσουν την πορεία τους έσβησαν πρόσφατα χρέη βγάζοντας από πάνω τους το βαρίδι των επισφαλειών. Τα χρέη που διέγραψαν ήταν της τάξεως του 1,7 εκατ. ευρώ, των 2,5 εκατ. ευρώ και των 2,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει η πηγή μας, αρκετές είναι οι φαρμακαποθήκες που έχουν στα συρτάρια τους επιταγές που λίγο πριν την λήξη τους αντικαθίστανται από νέες, επιβαρύνοντας τα ήδη επιβαρυμένα ταμεία τους. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα εντατικοποιηθούν στο μέλλον επιβεβαιώνοντας ότι πια είναι μονόδρομος.

Μολονότι, ο συνολικός τζίρος του κλάδου συνολικά θα κλείσει και φέτος όπως και πέρυσι στα 5 δισ. ευρώ το εξαιρετικά χαμηλό περιθώριο κέρδους που είναι μεικτό 4,67% για να καταλήξει καθαρό στο 1% περιορίζει τα περιθώρια επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι τα φάρμακα Υψηλού Κόστους, δηλαδή το 1/3 των πωλήσεων είναι εκτός των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι εταιρείες, παρά τις διαβεβαιώσεις τους στις αρμόδιες αρχές, έχουν μειώσει δραματικά τις πωλήσεις τους στις εταιρείες του κλάδου, αντικαθιστώντας αυτές με απευθείας πωλήσεις στα φαρμακεία.

Επίσης υπογραμμίζουν οι πηγές μας το εξής παράδοξο που υπάρχει στην χώρα και συγκεκριμένα την αντιστοιχεία φαρμακαποθήκης με αριθμό πληθυσμού: Μία φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 70.000 κατοίκους το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μικρό συγκριτικά με ότι ισχύει στο εξωτερικό. Συνολικά υπάρχουν 95 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και 48 Συνεταιρισμοί.


Πηγή : iatronet