ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Όλο και αυξάνονται οι περιοχές που «χτυπάει» ο ιός του Δυτικού Νείλου

Αυξάνονται οι περιοχές στον χάρτη όπου «χτύπησε» ο ιός του Δυτικού Νείλου. Μετά τον Δήμο Μεγαρέων, τον Δήμο Τανάγρας, ο ιός εμφανίστηκε στο Δήμο Χαλκηδόνος (Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης), ενώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρείται «πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και χθες, έχουν διαγνωστεί εννιά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα οκτώ (8) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και το ένα (1) είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).


Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 44,5 έτη (εύρος : 13 – 85 ετών). Δύο στα τρία κρούσματα εκδηλώθηκαν στα Μέγαρα, και τα υπόλοιπα σε Τανάγρα και Χαλκηδόνα. Στη Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2018, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας- και στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Σερβία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών. Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.


Πηγή : healthview