ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απεβίωσε ο καθηγητής Νίκος Χούλης - Είχε διατελέσει πρόεδρος επιτροπής θετικής λίστας

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη, στις 3 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας.

Φτωχότερος είναι ο φαρμακευτικός κόσμος, έπειτα από τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Φαρμακευτικής Νίκου Χούλη.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και θεωρείτο από τους πιο σημαντικούς συντελεστές στη σύνθεση της πρώτης λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).


Είχε λάβει σειρά τιμητικών διακρίσεων από φορείς της αγοράς, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης του θετικού καταλόγου συνταγογράφησης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη, στις 3 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας.

O Ομότιμος καθηγητής Φαρμακευτικής Nικόλαος Χούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Το 1958 αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο χρόνια μετά συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Chelsea School of Pharmacy στο Λονδίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Εκεί, το 1964 εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Beckett.

Από το 1965 έως το1979, διετέλεσε καθηγητής Φαρμακευτικής στα Πανεπιστήμια του Χιούστον και της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ (Medical Center).

Επέστρεψε στην Ελλάδα και κατέλαβε θέση τακτικού καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου διετέλεσε και πρόεδρος για οκτώ χρόνια.

ΠΟΥ
Από το 1973 έως το 1987, υπήρξε σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization,WHO) σε θέματα φαρμάκων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ρόλο συμβούλου στο υπουργείο Υγείας της Ελλάδας.

Θήτευσε επί είκοσι δυο χρόνια (1980 - 2002) ως πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας (ΕΦΕ).

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 24 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, καθώς και 160 επιστημονικές εκδόσεις, ενώ έχει τιμηθεί δύο φορές (τα έτη 1966 και 1971) με το Lederle Pharmacy Faculty Award.

Συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουν, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα πραγματοποιήσει δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS, "στη μνήμη του δασκάλου που αγάπησε πολύ τους μαθητές του και τους έκανε να αγαπήσουν την επιστήμη τους".


Πηγή : iatronet