ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στις 20 Ιουνίου τα εγκαίνια του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα

Στις 20 Ιουνίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, από τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, δρ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγιέσους, και όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, η παρουσία του δρ. Τέντρος στην Αθήνα, σηματοδοτεί την μεγάλη σημασία που δίνει ο Π.Ο.Υ. στο γραφείο της Αθήνας.

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει παράλληλα την ικανοποίηση του για την «σχεδόν καθολική» κύρωση από την Βουλή του νόμου για την ίδρυση του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Αθήνα, και σημειώνει τη σημασία που έχει για την χώρα μας η λειτουργία του, τονίζοντας ότι είναι «απόδειξη ανάκτησης κύρους αυτό που γίνεται. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα».


Ο κ. Μπασκόζος υπογραμμίζει επίσης ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας του Π.Ο.Υ. με την Ελλάδα, αναμένεται να αυξήσει την επιρροή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, κάνει λόγο για «διεθνή προβολή» και για «διπλωματία της υγείας».

Όπως δήλωσε ο κ. Μπασκόζος οι προσπάθειες για την ίδρυση του Γραφείου ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια, το 2011. «Αυτό το Γραφείο δεν ενεργοποιήθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών, διότι προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα δίνει 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο για την λειτουργία του. Εμείς, από την στιγμή που ανέλαβα γ.γ. Δημόσιας Υγείας, με συνεχή παρουσία στα όργανα του διεθνούς οργανισμού, αναβαθμίσαμε την θέση της χώρας στον Π.Ο.Υ, καταλάβαμε τιμητικά αξιώματα, όπως αυτό του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού τμήματος του Π.Ο.Υ. και του προέδρου της υποεπιτροπής για τα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές νοσήματα. Καταφέραμε με την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με την ηγεσία του ευρωπαϊκού τμήματος του Π.Ο.Υ., να διαμορφώσουμε μια συμφωνία, καινούργια ουσιαστικά – αλλά στην Βουλή ήρθε σαν τροποποίηση της παλιάς, για την δημιουργία γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα, χωρίς κόστος για την ελληνική πλευρά, εκτός από την φιλοξενία των γραφείων» σημείωσε ο ίδιος.

«Η επιτυχία της χώρας με την ανάδειξη στα ανώτατα όργανα διοίκησης του ευρωπαϊκού τμήματος του Π.Ο.Υ., η δημιουργία του Γραφείου, αλλά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί, νομίζω ότι είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα διεθνούς διπλωματίας υγείας. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να αξιοποιούνται και να έχουν συνέχεια, να μην εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μπασκόζος, υπογραμμίζοντας ότι «το Γραφείο της Αθήνας θα έχει ευρύτερη αρμοδιότητα και δράση στην περιοχή μας – Βαλκάνια, Νοτιανατολική Μεσόγειος – ειδικά σε θέματα υγείας προσφύγων μεταναστών, υγιούς γήρανσης, αλλά και των νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Μπορούμε να δώσουμε και να πάρουμε τεχνογνωσία και να την μεταδώσουμε στις γύρω χώρες».


Πηγή : iatronea