Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την νέα κατάταξη νόσων και διαγνώσεων, που είναι γνωστή ως διεθνώς με την ονομασία ICD. Είναι το θεμέλιο για τον προσδιορισμό των τάσεων και των στατιστικών για την υγεία παγκοσμίως και περιέχει περίπου 55.000 μοναδικούς κωδικούς για τραυματισμούς, ασθένειες και αιτίες θανάτου.
Ακόμη, παρέχει μια κοινή γλώσσα που επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας να μοιράζονται πληροφορίες για την υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εφαρμογή του ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία και η νέα έκδοση είναι 11η, παρέχοντας σημαντικές βελτιώσεις σε προηγούμενες εκδόσεις.
Για πρώτη φορά, είναι εντελώς ηλεκτρονική και έχει πολύ πιο φιλική προς το χρήστη μορφή. Είναι επίσης σε θέση να καταγράψει καλύτερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια στην υγειονομική περίθαλψη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν και να μειωθούν τα περιττά γεγονότα που μπορεί να βλάψουν την υγεία – όπως οι μη ασφαλείς ροές εργασίας στα νοσοκομεία.
Το ICD-11 θα παρουσιαστεί επισήμως στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία τον Μάιο του 2019 για έγκριση από τα κράτη μέλη και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε στη δημοσιότητα μία έκδοση προεπισκόπησης, που θα επιτρέψει στις χώρες να σχεδιάσουν τον τρόπο χρήσης της νέας έκδοσης, να κάνουν μεταφράσεις και να εκπαιδεύσουν επαγγελματίες υγείας σε εθνικό επίπεδο.
«Το ICD είναι ένα προϊόν για το οποίο ο ΠΟΥ είναι πραγματικά περήφανος», λέει ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του οργανισμού. «Μας επιτρέπει να καταλάβουμε τόσο πολύ τι κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν και να πεθάνουν και να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τον πόνο και σώζει ζωές».
Πηγή: virus