ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχονται λουκέτα σε εταιρείες σίτισης

O μέσος όρος του clawback ξεκινά από 10% και φθάνει μέχρι 45% (ειδική σίτιση). 

Στα όριά τους βρίσκονται οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τα δημόσια νοσοκομεία τους οφείλουν 300 εκατ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι υποχρεώσεις από τον ιδιωτικό τομέα, φθάνοντας σήμερα τα 150 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, οι πηγές μας αναφέρουν ότι είναι αβέβαιο το μέλλον για 60 εταιρείες επί συνόλου 180 που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς εξαρτώνται από το clawback.


Παράγοντες του κλάδου, μας μιλούν για μία κατάσταση του παραλόγου, εκθέτοντας μια σειρά από παραδείγματα

1) Δίνεται επί παραδείγματι προϋπολογισμός για τις ταινίες διαβήτη 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία και 800.000 ευρώ στα νοσοκομεία. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας γνωρίζουν ότι σε όλα τα υλικά θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση- ειδικά για τις ταινίες αναμένεται να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ (δηλαδή επιπλέον 20 ίσως και 30 εκατ. ευρώ), εξαιτίας των ανασφάλιστων. Παρόλα αυτά, κρατούν τους προϋπολογισμούς στο ναδίρ.

2) Όλοι παρανομούμε με τις ευλογίες του κράτους. Οι εταιρείες προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία με υλικά τα οποία τιμολογούν όποτε θέλουν, ακόμη και μετά από ένα χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; ότι παρανομεί η εταιρεία που δίνει το υλικό με δελτίο αποστολής (αλλά χωρίς τιμολόγιο) αλλά και το νοσοκομείο που το παίρνει και βεβαίως το κράτος χάνει από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.

3) Κανείς από την πλευρά του Υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές μειώσεις τιμών που έχουν υποστεί τα υλικά την τελευταία τριετία φθάνοντας ακόμη και το 60% με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών. Για παράδειγμα, υλικό που σχετίζεται με τον διαβήτη και τιμολογούνταν στα νοσοκομεία πριν από τρία χρόνια από 8,5-10 ευρώ, σήμερα έχει φθάσει στα 3,97 ευρώ. Το αντίστοιχο υλικό υπάρχει και στα φαρμακεία και η τιμή του από 30 ευρώ που ήταν πριν τρία χρόνια, σήμερα αποζημιώνεται με 19,5 ευρώ. Σημειωτέον ότι το clawback για τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα μπει στα 19,5 ευρώ -που πουλάνε τα φαρμακεία- και όχι στα 10 ευρώ που πουλά η εταιρεία το υλικό στη φαρμακαποθήκη.

4) Η διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργείου ότι η υπό σύσταση Επιτροπή Αξιολόγησης Καινοτόμων Σκευασμάτων θα αναλάβει και την αξιολόγηση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού είναι μία ουτοπία. Εδώ, όπως λένε οι διοικήσεις των νοσοκομείων, δεν μπαίνουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των υλικών που προμηθεύονται, θα μπει μία ολιγομελής επιτροπή να αξιολογήσει 500.000 υλικά;


Πηγή : iatronet