ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δωρεάν γενόσημα φάρμακα σε δύο κατηγορίες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ! Ποιοι τα δικαιούνται

Δωρεάν φάρμακα, χωρίς συμμετοχή δηλαδή, προβλέπει ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή και περιλαμβάνει τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει και κάποιες θετικές πτυχές.
Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να περιλαμβάνει κουρέματα, υποχρεωτικές εκπτώσεις και περικοπές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, έχει όμως και δωρεάν φάρμακα.

Ποιοι είναι οι τυχεροί
Ειδικότερα μηδενίζεται η συμμετοχή για την προμήθεια φαρμάκων εάν αυτά είναι γενόσημα, για όσους είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους , αλλά και για τους χρονίως πάσχοντες.
Μέχρι σήμερα οι δύο κατηγορίες αυτές των ασθενών είχαν μεν μειωμένη συμμετοχή για τα γενόσημα, ήταν ωστόσο στο 10%.
Πλέον εάν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα για τη θεραπεία τους, δεν θα πληρώνουν καμία απολύτως συμμετοχή αφού θα παίρνουν δωρεάν τα γενόσημα φάρμακά τους.
Η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι φυσικά τυχαία καθώς εδώ και καιρό αναμένονταν κίνητρα για τα γενόσημα, τα οποία ωστόσο δεν ανακοινώνονταν ποτέ, με αποτέλεσμα τα φθηνά αυτά φάρμακα να είναι καθηλωμένα.
Πάντως οι δύο κατηγορίες αυτές των ασθενών που θα παίρνουν δωρελαν τα γενόσημα, υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 12 με 15% των ασφαλισμένων, αφού εκτιμάται ότι όσοι λαμβάνουν το ΕΚΑΣ είναι περίπου το 8% των ασφαλισμένων, ενώ οι χρονίως πάσχοντες κυμαίνονται στο 8 με 10%.
Φαίνεται πάντως πως είναι το πρώτο θετικό βήμα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, μια διείσδυση που θα πρέπει να φθάσει με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, τουλάχιστον στο 40% έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: healthreport