ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα πρωτόκολλα, κίνητρα για γενόσημα και είσπραξη clawback στο μικροσκόπιο των Θεσμών

Προτεραιότητα στον τομέα της υγείας δίνουν αυτή τη φορά οι Θεσμοί βάζοντας σήμερα το πρωί το ραντεβού τους με τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να διερευνήσουν ποιά από τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, ποιά είναι σε εξέλιξη και τι μέλλει ακόμη να γίνει.

Επί τάπητος θα τεθούν τόσο οι αριθμοί που ... δεν βγαίνουν, λόγω των περιορισμένων πιστώσεων, όσο και το θεσμικό ζήτημα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού από το σύστημα υγείας συνολικά.

Θεσμικά
Στην κατεύθυνση αυτή, θα συζητηθεί το θέμα των συμβάσεων με οπτικούς - οπτομέτρες οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις αντίστοιχες συμβάσεις της ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ) να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, καθώς ο κλάδος τους αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί στις συμβάσεις το σύνολο των επαγγελματιών.
Επόμενο ζήτημα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, θεσμό ο οποίος δεν βρίσκει ανταπόκριση είτε γιατί το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πιεστικό, είτε γιατί όσοι έχουν απομείνει στη χώρα δεν θεωρούν ικανοποιητικούς τους όρους των συμβάσεων.
Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, η πλευρά του υπουργείου Υγείας θα θέσει υπόψιν των δανειστών νέο σχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ρυθμίσεων από τον προηγούμενο μνημονιακό νόμο για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν και τις ιατρικές πράξεις που επιτρέπεται να διενεργούνται σε αυτές.

Οικονομικά
Το θέμα των ιδιωτικών κλινικών όμως, περιλαμβάνει και οικονομικά ζητήματα, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback παρελθόντων ετών. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει ολοκληρώσει την πρώτη διαδικασία και αναμένεται τώρα οι επιμερισμός σε δόσεις των ποσών που έχουν καταλογιστεί στις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, προωθούνται τα ίδια μέτρα ελέγχου, συμψηφισμού και οριστικής διευθέτησης του χρέους και στους λοιπούς παρόχους υγείας του Οργανισμού.
Σε ότι αφορά την περιστολή των δαπανών, έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα 20 πρωτόκολλα που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο, ενώ προχωρούν συνολικά άλλα 70, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων στις συνηθέστερες παθήσεις ή παθήσεις που κοστίζουν περισσότερο. Αντίστοιχα σε φάση υλοποίησης είναι τα μέτρα για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας και τη Διαπραγμάτευση για την εξοικονόμηση πόρων μέσω διαφόρων μορφών συμβάσεων. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε στάδιο αναζήτησης των στελεχών που θα συγκροτήσουν τις αρμόδιες επιτροπές που έχουν θεσμοθετηθεί.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα γενική ανατιμολόγηση για την οποία σήμερα λήγει η διαβούλευση στον ΕΟΦ και στη συνέχεια ο Οργανισμός θα προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να εκδοθεί το δελτίο τιμών με τη νέα διαδικασία που καθιερώθηκε, καταργώντας την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος τιμολόγησης.
Σε ότι αφορά την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων σε ποσοστό 40% σε όγκο, θα επισημανθεί το γεγονός ότι ήδη στα νοσοκομεία το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως, καθώς στην κοινότητα το ποσοστό υπολείπεται σημαντικά, θα τεθεί υπόψιν των εταίρων, η πρόταση του υπουργείου Υγείας για μηδενική συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα, με ταύτιση της λιανικής τιμής με την τιμή αποζημίωσης.

Πηγή: healthmag