ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Μετεξεταστέο” το υπουργείο Υγείας από τους “θεσμούς” σε οικογενειακό γιατρό και πρωτοβάθμια

Υστερεί σε μία σειρά από προαπαιτούμενα το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που ξεκινά την Τετάρτη από τους “θεσμούς”.
“Αγκάθι” παραμένει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος έπρεπε να εφαρμόζεται το αργότερο από το τέλος του μήνα. Το ενδιαφέρον των γιατρών ήταν περιορισμένο, καθώς υποβλήθηκαν μόλις 657 αιτήσεις για περισσότερες από 2.800 θέσεις.
Το υπουργείο Υγείας θα προτείνει στους εκπροσώπους των δανειστών πολιτική λύση του θέματος, με παρέμβαση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Με τις αμοιβές, όμως, στα 1.600 ευρώ τον μήνα, είναι δύσκολο να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους γιατρούς.
Την ίδια ώρα, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δίνουν “εξετάσεις” σε μία σειρά από προαπαιτούμενα, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
Η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα.
Ο έλεγχος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Η βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων.
Η προώθηση του κεντρικού συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ο έλεγχος της ζήτησης φαρμάκων με προώθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η παροχή υπηρεσιών και υλικών από ιδιώτες παρόχους με οικονομικά συμφέροντες όρους και εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων.
Μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να έχουν εισαχθεί τουλάχιστον 20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αυτό που φέρεται να έχει γίνει, είναι πως αναμένεται σύντομα τα πρώτα registries, τα οποία αφορούν την περιτοναϊκή κάθαρση.

Clawback
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πρέπει να περιορίσει το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2018 και του κλειστού προϋπολογισμού για μία σειρά υπηρεσιών και υλικών, όπως φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, ιδιωτικές κλινικές και λοιπό υλικό.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση 30% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 της δαπάνης προς τα φαρμακεία για λοιπό υλικό (από 62 εκατομμύρια ευρώ σε 43 εκατομμύρια).
Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να “προβιβάζεται”, καθώς τον Απρίλιο έκλεισαν – για πρώτη φορά – κάτω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, από 2 δισεκατομμύρια το 2015.

Φάρμακα
Για τα ακριβά και τα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει στον ΕΟΠΥΥ σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης, στο οποίο θα μετάσχουν γιατροί 19 ειδικοτήτων, οι οποίοι θα επιλέγονται από τον υπουργό Υγείας, έπειτα από πρόταση των διοικητών των ΥΠΕ. Η σχετική απόφαση του Παύλου Πολάκη έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται πως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα βρίσκονται στην τελική τους διαμόρφωση, ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά πως η δαπάνη βρίσκεται υπό έλεγχο.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει στους “θεσμούς” σχέδιο επέκτασης της κεντρικής διαδικασίας προμηθειών, με αμφίβολη, ωστόσο, την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της.
Θα είναι, όμως, συνεπής με τη δέσμευσή της για νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, καθώς ο ΕΟΦ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του για διαβούλευση τον κατάλογο με τα προς ανατιμολόγηση φαρμακευτικά προϊόντα.
Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως έως τον Ιούνιο θα έχει λειτουργήσει και η Επιτροπή Αξιολόγησης Καινοτομίας (ΗΤΑ). Και για το θέμα αυτό εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Πηγή: iatronet