Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

Φαρμακοβιομηχανίες: Έρχεται μεγάλο κύμα αποσύρσεων από την αγορά

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Για νέο, ακόμη μεγαλύτερο κύμα αποσύρσεων φθηνών φαρμάκων -με χονδρική τιμή κάτω των 6 ευρώ- από την ελληνική αγορά μιλούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά τις μειώσεις που προβλέπονται στο προσχέδιο του δελτίου τιμών του ΕΟΦ. Σύμφωνα δε με στελέχη της βιομηχανίας, τουλάχιστον 240 παλιά, φθηνά φάρμακα έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς, λόγω των απανωτών πιέσεων στην τιμή τους, η παραγωγή τους κρίθηκε ασύμφορη.


Οι βιομηχανίες κάνουν λόγο για συνθήκες ασφυξίας στην παραγωγή, σημειώνοντας πως οι συνεχείς μειώσεις των τιμών (στο πλαίσιο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ) οδηγούν ταυτόχρονα σε αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων φαρμάκων, στην αύξηση των παραλλήλων εξαγωγών και στη δημιουργία ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, ενώ το τρέχον σύστημα αποζημίωσης και αξιολόγησης της φαρμακευτικής τεχνολογίας αποτρέπει την κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων, οδηγώντας στον αποκλεισμό των ασθενών από θεραπείες που ήδη διατίθενται ή πρόκειται να διατεθούν στο εξωτερικό.

Μεσοσταθμικά οι νέες μειώσεις που δρομολογούνται στα γενόσημα φάρμακα ξεπερνούν το 9%. "Είναι οικονομικά αδιανόητο φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3%, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο 80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους", ανέφερε χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ένωση φαρμακοβιομηχανίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που εξηγεί πως οι τιμές πολλών φαρμάκων με χονδρική τιμή από ένα έως ενάμισι ευρώ μειώνονται σε ποσοστό που αγγίζει μέχρι και 93%. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά παλιά φάρμακα και να εισέλθουν νέα σε πολλαπλάσια τιμή. Την ίδια στιγμή προβλέπει πως τελικά η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί, λόγω αναγκαστικής εισαγωγής σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) σε πολύ υψηλότερη τιμή. "Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική οριζόντιας μείωσης των τιμών δεν εξαιρέθηκαν και τα γενόσημα για τα οποία, ενώ εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης, μειώνονται και πάλι οι τιμές. Μείωση που αντανακλάται και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία”, αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Οι βιομηχανίες, έχοντας ενημερώσει σχετικά και τον Πρωθυπουργό (σε κοινή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), ζητούν μεταξύ άλλων την αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης με πρόβλεψη για διασφάλιση της κυκλοφορίας των παλαιότερων οικονομικών φαρμάκων, δηλαδή τη θέσπιση κατώτατου ορίου ασφαλείας ώστε να μην αποσύρονται και να μην υποκαθίστανται από ακριβότερα. Επίσης τον καθορισμό μέγιστης ετήσιας μείωσης για φάρμακα που έχουν ήδη δεχθεί μεγάλες μειώσεις τιμών, τη θέσπιση κινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων προς γιατρούς και φαρμακοποιούς και την κατάργηση του υποχρεωτικού τέλος εισόδου 25% για τα καινοτόμα φάρμακα.


Πηγή : medlabnews