ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το «μαγείρεμα» Τραμπ στα φάρμακα φέρνει «πονοκέφαλο» στους επενδυτές

Οι εξαγγελίες Τραμπ περί ελέγχου στις τιμές των φαρμάκων με συνταγή, δημιουργούν αβεβαιότητα στους επενδυτές λόγω της ευρείας μεταβλητότητας των αποθεμάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης S & P 500 υποχώρησε περίπου το 1% το 2018, υποφέροντας λιγότερο από το ευρύτερο S & P 500 που υποχώρησε κατά περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Οι επενδυτές αναφέρουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τους κανονισμούς για την τιμολόγηση των φαρμάκων συνέβαλαν στην πίεση αυτή.


Η ομιλία του Trump προκάλεσε επιπλέον ανησυχία, δεδομένου ότι έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της μείωσης των τιμών στο παρελθόν, λέγοντας ως πρόεδρος-εκλεγμένος τον Ιανουάριο του 2017, για παράδειγμα, ότι οι φαρμακοποιοί «ξεφεύγουν από τη δολοφονία» σε ό, τι χρεώνουν στην κυβέρνηση για τα φάρμακα.

«Οι επενδυτές δυσαρεστούνται με την αβεβαιότητα και αυτή η ομιλία δημιούργησε μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Les Funtleyder, διευθυντής χαρτοφυλακίου υγειονομικής περίθαλψης στην E Squared Capital Management. «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι τιμάται απαραίτητα, σε ποιο επίπεδο ζημιών σε όλους αυτούς τους κλάδους.»

Οι ομιλίες της πολιτικής υγειονομικής περίθαλψης από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί επίσης να έχουν αλλάξει τη σκέψη των επενδυτών.

«Η αίσθηση είναι ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν λίγο περισσότερο από ό, τι είδαμε στον προϋπολογισμό και σε άλλα μέρη», δήλωσε ο Ipsita Smolinski, διευθύνων σύμβουλος στην ερευνητική και συμβουλευτική εταιρία healthcare Capitol Street. Η ομιλία θα μπορούσε να επηρεάσει μια ευρεία ομάδα αποθεμάτων στον τομέα της υγείας, η οποία αποτελεί το 13,6% του S & P 500.

«Ο πρόεδρος ποτέ δεν αποφεύγει τη φλογερή ρητορική και στοχοποίησε για μια ακόμη φορά τους διαχειριστές παροχών φαρμακείου (PBM), τους ασφαλιστές, τα νοσοκομεία και τις ξένες χώρες καθιστώντας όλους αυτούς τους παράγοντες υπόλογους για υψηλά κόστη φαρμάκων», σύμφωνα με τον αναλυτή της Ανώτατης Κεφαλαιαγοράς Andrea Harris.

Συνολικά, οι μετοχές μεγάλων φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών έχουν ανταγωνιστεί σκληρά στα καντράν των χρηματιστηρίων. Οι αναλυτές δε έχουν επισημάνει ανησυχίες σχετικά με τις πιέσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων ως σύννεφο πάνω από τα αποθέματα.

Αντίθετα, οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζονται ως άνοσοι σε σχέση με τέτοιες ανησυχίες σχετικά με τις τιμές – οι κατασκευαστές ιατρικών συσκευών και ερευνητικών εργαλείων – υπερέβησαν τις επιδόσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι η προοπτική της υγειονομικής περίθαλψης και της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελεί ένα καυτό ζήτημα που επικεντρώνεται στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Κογκρέσου στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες για τον τομέα.


Πηγή : healthweb