ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξανθός: Κινήσεις για τον αποτελεσματικό έλεγχο της συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία

Στη θεσμική θωράκιση του Συστήματος Υγείας αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο Υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας την εξάρθρωση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα ακριβά φάρμακα.

Αφού τονίζει τη συμβολή της Διοίκησης και του προσωπικού του ΕΟΦ, που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει και άλλα δύο βασικά κριτήρια για τον αποτελεσματικό έλεγχο της ορθολογικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών). Ο λόγος για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και την αναβάθμιση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων.


«Εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης , την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της «μαφίας των παράνομων εξαγωγών» φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων . Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων ( πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών ) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας. Έχουν γίνει βήματα σ’αυτή την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να τα επιταχύνουμε», αναφέρει συγκεκριμένα.

Κατά τον κ. Ξανθό η θεσμική «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για τον Υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της «ηθικοποίησης» , εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης.


Πηγή : virus