ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

450 εκατομμύρια έως 1,5 δισ. “πετιούνται” ετησίως για φάρμακα που δεν λαμβάνονται σωστά

Πολύτιμοι και άκρως αναγκαίοι πόροι σπαταλώνται κάθε χρόνο από το σύστημα Υγείας, εξαιτίας της κακής συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Οι μελέτες δείχνουν πως τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης κοστίζουν στα ευρωπαϊκά συστήματα το 9,6% του συνόλου των δαπανών περίθαλψης.
Παρόμοιες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως η φτωχή συμμόρφωση προκαλεί κόστος που κυμαίνεται από το 3% έως το 10% των ποσών που διατίθεται σε ετήσια βάση.
Κάνοντας αναγωγή των ποσοστών στην Ελλάδα προκύπτει το εξής: με συνολική ετήσια δαπάνη Υγείας περίπου 15 δισ. ευρώ, η χώρα μας χάνει από 456 εκατομμύρια έως και 1,5 δισ. ευρώ!
Το θέμα παρουσιάστηκε την Τρίτη, με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας της Pfizer Hellas “Συνταγή για μία καλύτερη ζωή”. Αποβλέπει στην ενίσχυση των προσπαθειών για σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Τσιούφη, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή.
Οι μη συμμόρφωση στις στατίνες – είπε – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από 12% έως 25%. Η μη συμμόρφωση στα καρδιοπροστατευτικά φάρμακα, αυξάνει κατά 10% έως 40% τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιαγγειακή αιτιολογία και κατά 80% της θνησιμότητας από το ίδιο αίτιο.
Το παρήγορο είναι πως το ποσοστό φαρμακευτικής συμμόρφωσης των Ελλήνων υπερτασικών ασθενών ανέρχεται στο 80% που θεωρείται ικανοποιητικό.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως οι παρεμβάσεις για ενίσχυση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης στους υπερτασικούς ασθενείς.
Συμφωνία
Ο επικεφαλής ιατρός της Pfizer Βασίλης Γραμμέλης εξήγησε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει πως η φαρμακευτική συμμόρφωση είναι ο βαθμός κατά τον οποίο ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού, συμμετοχικά και όχι παθητικά, για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου του.
Είναι πολύ σημαντικό – τόνισε – ο ασθενής να συμφωνήσει με τον γιατρό του σε όλα τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες.
Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Κόστος
Η οικονομολόγος Υγείας της εταιρείας Νάντια Μπουρμπουχαιροπούλου επεσήμανε πως η ελλιπής συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα συστήματα Υγείας.
Πρόσφατα δημοσιευθείσα ανασκόπηση δείχνει πως το ετήσιο κόστος της ελλιπούς συμμόρφωσης ανά ασθενή κυμαίνεται για όλες τις χρόνιες παθήσεις από 4.465 έως 44.344 ευρώ.
Για τις καρδιακές παθήσεις, το κόστος κυμαίνεται από 2.835 έως 16.500 ευρώ, για την ψυχική υγεία από 2.755 έως 16.404 ευρώ και για τον διαβήτη από 2.322 έως 8.318 ευρώ.

Πηγή: iatronet