ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε συμφωνία οδηγούνται Takeda και Shire

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Takeda κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να αγοράσει την ιρλανδική Shire για περίπου 65 δισ. δολάρια – μία συμφωνία που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα συμφωνιών στη διεθνή φαρμακευτική αγορά.
Μετά την απόρριψη αρκετών προτάσεων της Takeda, το διοικητικό συμβούλιο της Shire έδωσε τελικά την τελευταία αντιπροσφορά της, η οποία θα έδινε ουσιαστικά στους μετόχους του ομίλου που είναι εισηγμένοι στο Λονδίνο περίπου το 50% της ιδιοκτησίας της νέας, ενιαίας εταιρείας.
Για την Takeda, η προκαταρκτική συμφωνία με τη Shire είναι το αποκορύφωμα μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας να γίνει μια πραγματικά παγκόσμια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, ικανή να ανταγωνιστεί αμερικανούς ανταγωνιστές, όπως η AbbVie και η Pfizer.
Με επικεφαλής τον Γάλλο Christophe Weber, ο ιαπωνικός κολοσσός προσπάθησε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του με ένα επιθετικό κυνήγι για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της Ιαπωνίας, καθώς εκμεταλλεύεται τη φθηνή χρηματοδότηση για να μετατραπεί σε παγκόσμιο παίκτη.
Πάντως, οι επενδυτές στην Takeda παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με το επιθετικό σχέδιο επέκτασης της εταιρείας. Οι μετοχές στην ιαπωνική αγορά υποχώρησαν 9% στο Τόκιο την Τετάρτη. Από την άλλη, η απόδοση του ομολόγου της Takeda – ενός δείκτη αναφοράς για τον όμιλο – έχει ανέβει περίπου 38 μονάδες βάσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αγορά δείχνει να συμφωνεί με το ποσό που θα δεσμευθεί για τη συμφωνία.
Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Shire, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εξαγορές που σημειώθηκαν ποτέ, ακολουθώντας την εξαγορά της Warner Lambert από την Pfizer κατά 112 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, αν ληφθεί υπόψη ης αξία του χρέους της Shire, η συμφωνία αξίζει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια.
Θυμίζουμε ότι πριν από μόλις 2 χρόνια η Shire εξαγόρασε την Baxalta με έδρα το Illinois των ΗΠΑ για 32 δισ. δολάρια, μια συναλλαγή που εμβάθυνε το χαρτοφυλάκιό της για σπάνιες ασθένειες. Αρκετοί αναλυτές αναφέρουν, δε, ότι η μεγάλη εξαγορά της Takeda θα μπορούσε να ωθήσει και άλλους μεγάλους παίκτες όπως η Pfizer να κάνουν μια παρόμοια μεγάλη εξαγορά.

Πηγή: virus