ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πόσοι χάνουν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη! Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της «Θετικής» Λίστας Φαρμάκων

Θύματα των ιατρικών λαθών πέφτουν κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «1st EVIDENCE BASED HEALTHCARE» ο Πρόεδρος της Θετικής Λίστας Φαρμάκων Καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτριος Κούβελας.
Όπως επεσήμανε: «Τα ιατρικά λάθη σκοτώνουν 44,000 με 98,000 (μέσος όρος 71,000) στα νοσοκομεία κάθε χρόνο (National Institute of Medicine, US), ενώ 1 στους 500 που εισάγονται πεθαίνουν από ιατρικό λάθος». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να οργανώσει ένα νέο σύστημα καταγραφής των ιατρικών λαθών.
Βέβαια κατά τον καθηγητή το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη γνώσης. «Ξέρουμε ήδη πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως μας χρειαστούν. Υπάρχει όμως κενό μεταξύ νέων δεδομένων και κλινικής πράξης» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Πρόδρο της Θετικής Λίστας Φαρμάκων:
o Οι αποδοτικές θεραπείες δεν υιοθετούνται
o Πολλά άρθρα
o Αντικρουόμενα αποτελέσματα
o Ανασκοπήσεις από «ειδικούς»
o Λανθασμένες θεραπείες διατηρούνται
o Λανθασμένη κλινική εμπειρία
o Μη κριτική σκέψη
o Υπερ-εμπιστοσύνη στους «ειδικούς»
o Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει αναλάβει να συμπληρώσει το κενό.
Τα προβλήματα προς την κατεύθυνση μεταρρύθμισης του συστήματος, όπως ανέφερε ο κ.Κούβελας, σχετίζονται τόσο με την χρήση «πεπαλαιωμένων δεδομένων», τις μεγάλες αποκλίσεις στην κλινική πράξη, αλλά και στο ότι το 40% των κλινικών αποφάσεων δεν στηρίζονται σε αληθείς ή σημαντικές ιατρικές πληροφορίες.
«Το κλειδί είναι να υπάρξει μια ορθή ιατρική πρακτική. Διαφορετικά δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημά μας. Μόνο ο καλά ενημερωμένος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας μπορεί να μας βοηθήσει, τα μητρώα δεν φαίνεται να δουλεύουν. Τα μητρώα που είναι ξεκάρφωτα μεταξύ τους δεν είναι λειτουργικά» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κούβελας.

Πηγή: healthreport