ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μέχρι και 250.000 ευρώ το κόστος προσαρμογής στον ΕΚ για τα προσωπικά δεδομένα

Ασφαλιστικοί οίκοι του εξωτερικού ετοιμάζονται να κάνουν προτάσεις προγραμμάτων ασφάλισης από τους κινδύνους. Ακούγεται εξαψήφιο νούμερο…με τον πρώτο αριθμό να είναι πάνω από 5.

Ο "κούκος αηδόνι" θα στοιχίσει τελικά στους παρόχους η προσαρμογή τους στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (2016/679) ή GDPR όπως, ίσως, τον έχετε ακούσει, εξ αιτίας του ακρωνυμίου των λέξεων «General Data Protection Regulation», ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018.


Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα εάν μιλάμε για ιδιώτη ή επιχείρηση και βεβαίως καθοριστικός παράγοντας στην τελική διαμόρφωσή του είναι ο αριθμός των πελατών-αρρώστων.

Για παράδειγμα, σε έναν γιατρό, η «ταρίφα» καταρχήν σε επίπεδο συμβουλευτικό ανέρχεται σε 500 ευρώ περίπου και εν συνεχεία ξεπερνά τα 2.000 προκειμένου να υπάρξει η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων στα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Εάν μιλάμε για διαγνωστικά κέντρα, το κόστος φθάνει και ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, ενώ σε μία μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης κυμαίνεται από 25.000 ευρώ μέχρι και 50.000 ευρώ. Σημαντικό, όμως, αναμένεται να είναι το κόστος και για μία φαρμακαποθήκη. Παράγοντας του χώρου, μας ανέφερε ότι θα καταβάλει 30.000 ευρώ για την αναπροσαρμογή των μηχανογραφικών του συστημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού του.

Στην περίπτωση που προχωρήσουμε στους βασικούς παίκτες της ιδιωτικής περίθαλψης, τότε σε αυτή την περίπτωση, μία καλή τιμή για να προσαρμοστεί το κέντρο ή η μονάδα στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι τα 250.000 ευρώ.

Παράγοντας από τον χώρο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, μας ανέφερε ότι το κόστος αυτό μπορεί να δίνεται μία φορά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το δεύτερο χρόνο θα μηδενιστεί. Διότι, καταρχήν δημιουργείται η οικονομική επιβάρυνση από την πρόσληψη ενός ειδικευμένου στελέχους που θα ελέγχει τα συστήματα, ενώ υπάρχει και η επιλογή της συνεργασίας με κάποια εξειδικευμένη εταιρεία που θα κάνει τον έλεγχο.

Βεβαίως, υπάρχει και η περίπτωση του συνδυασμού των παραπάνω λύσεων, όπως μας ανέφερε άλλο στέλεχος μεγάλης επιχείρησης, που ήδη έχει δημιουργήσει ομάδα στο εσωτερικό της επιφορτισμένη με το έργο του ελέγχου, ενώ σύναψε συμφωνία με εξωτερικό συνεργάτη για το ίδιο αντικείμενο. Η επιλογή και των δύο λύσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι αναγκαιότητα, από την στιγμή που οι ποινές μπορούν να φθάσουν και τα 20 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα παράδοξα της υπόθεσης κατά τον ίδιο, είναι ότι καμία επιχείρηση δεν θα πιστοποιηθεί για όλη αυτή την επένδυση που θα κάνει.

Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικοί οίκοι του εξωτερικού ετοιμάζουν τις πρώτες τους προτάσεις, προγραμμάτων ασφάλισης κινδύνων από τη μη ορθή εφαρμογή των όρων του Κανονισμού. Μεταξύ αυτών των όρων είναι: κρυπτογράφηση προσωπικών δεδομένων, ανωνυμοποίηση των ασθενών, κινητικότητα ιατρικών φακέλων, προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων, εκπαίδευση του προσωπικού κ.λπ.

Έλληνας παράγοντας, μας ανέφερε ότι σε επαφές που ήδη έχει κάνει με οίκους του εξωτερικού έχει ενημερωθεί ότι τα προγράμματα αυτά θα κοστολογηθούν με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και όχι τα ελληνικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την στιγμή που οι ποινές είναι τσουχτερές φθάνοντας έως και το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών, η επιλογή ενός ολοκληρωμένου αλλά πανάκριβου ασφαλιστικού προγράμματος είναι μονόδρομος.


Πηγή : iatronet