ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι τιμές των φαρμάκων για τον καρκίνο ανεβαίνουν, αλλά όχι ανάλογα και η αξία

Για να δικαιολογηθεί η αύξηση των τιμών των νέων ογκολογικών φαρμάκων, πρέπει να υπάρχει και μία παράλληλη τάση αύξησης του κλινικού οφέλους.

Το κόστος των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές την περίοδο 2006 έως το 2015.

Οι αντικαρκινικές φαρμακευτικές αγωγές αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος των παγκόσμιων δαπανών για φάρμακα, αναφέρει ο Δρ Kelvin Chan του Κέντρου Επιστημών Υγείας στο Sunnybrook του Τορόντο.


"Για να δικαιολογηθεί η αύξηση των τιμών των νέων ογκολογικών φαρμάκων, πρέπει να υπάρχει και μία παράλληλη τάση αύξησης του κλινικού οφέλους έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι η αξία αυτών των νέων θεραπειών θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου", γράφει η ομάδα μελέτης.

Αναλύθηκαν 42 κλινικές δοκιμές αντικαρκινικών φαρμάκων που εγκρίθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την περίοδο 2006-2015, για να διαπιστωθεί εάν τα κλινικά οφέλη των φαρμάκων αυξάνονταν ανάλογα με την άνοδο των τιμών. Όλες οι μελέτες ήταν σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Το μηνιαίο κόστος για τα φάρμακα κυμαινόταν από 5.454 δολ. έως 45.004 δολ. και ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 13.176 δολ.

Όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές, το μέσο μηνιαίο κόστος των ογκολογικών φαρμάκων αυξήθηκε από 7.103 δολάρια το 2006 σε 15.535 δολάρια το 2015. Την ίδια στιγμή, το αυξητικό κόστος των νέων φαρμάκων - που σημαίνει τη διαφορά κόστους μεταξύ μιας πλήρους θεραπείας με τη νέα φαρμακευτική αγωγή και μιας πορείας θεραπείας με το παλαιότερο φάρμακο που επρόκειτο να αντικαταστήσει - αυξήθηκε από 30.447 δολ. το 2006 σε 161.141 δολ. το 2015.

Η ομάδα του Chan χρησιμοποίησε δύο κλίμακες, της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO), για να μετρήσει τα οφέλη των πρόσφατα εγκεκριμένων φαρμάκων. Ούτε η κλίμακα έδειξε κάποια βελτίωση στο κλινικό όφελος με την πάροδο του χρόνου, ούτε υπήρχαν συσχετίσεις μεταξύ της κλινικής αξίας ενός φαρμάκου και του μηνιαίου ή αυξητικού του κόστους.

Το κόστος δεν συνδέεται με το όφελος και μολονότι το πρώτο ανεβαίνει γρήγορα το όφελος είναι πολύ μεταβλητό ", ανέφερε ο Dr. Richard Schilsky, της ASCO.

Η ASCO και άλλες ομάδες υποστηρίζουν τις προσπάθειες να καταστεί το κόστος των φαρμάκων για τον καρκίνο ανάλογο με την αποτελεσματικότητά τους, προσθέτοντας ότι "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απλώς τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τιμολόγησης και του κόστους χωρίς να καταβάλλουμε καμία προσπάθεια να την συνδέσουμε με τα οφέλη που προσφέρει η θεραπεία".

Η τιμολόγηση για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δρ Len Lichtenfeld, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικότερα τον αντίκτυπο αυτών των φαρμάκων στην επιβίωση, την ποιότητα ζωής και τις παρενέργειες για να έχουμε πολύ καλύτερη αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν τη ζωή των ασθενών».


Πηγή : iatronet