ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φάρμακα και αλκοόλ δεν «πηγαίνουν» με την οδήγηση

Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στους δρόμους της Ευρώπης και η Ελλάδα συνεχίζει να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θυμάτων σε τροχαία. Με το Πάσχα να σημαίνει και χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους της χώρας, η ανάγκη για αυξημένη προσοχή κατά την οδήγηση πολλαπλασιάζεται.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, 25 χιλιάδες νεκροί ετησίως στους δρόμους της Ευρώπης, με το δείκτη απώλειας ανθρώπινων ζωών ανά εκατομμύριο κατοίκων συνεπεία οδικών τροχαίων ατυχημάτων να ανέρχεται στο 75 στην Ελλάδα, όταν η Γερμανία και η Ισπανία έχουν 39 και η Ολλανδία 32.


Όπως όλοι γνωρίζουμε, αλκοόλ και οδήγηση είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Αρκούν 490ml μπύρας, δηλαδή ενός μεγάλου ποτηριού, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας για να ανέβουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα στο νόμιμο όριο. Σύμφωνα με το νόμο, το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό, που δεν πρέπει να ξεπεράσει ένας οδηγός, είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να επηρεαστεί η οδηγική ικανότητα ενός ατόμου είναι η χρήση φαρμάκων. Υπολογίζεται ότι το 20% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης. Είναι αρκετές οι κατηγορίες των φαρμάκων που μπορούν να έχουν τέτοια επίδραση. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ότι τα υπνωτικά, τα αγχολυτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα νευροληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα αντισταμινικά, τα αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά, τα αντιυπερτασικά, και άλλα φάρμακα από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης.

«Είναι σημαντικό πριν ένας οδηγός αποφασίσει να οδηγήσει να μην καταναλώσει αλκοόλ, ενώ σε περίπτωση που λαμβάνει φάρμακα θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος. Το κάθε σκεύασμα γράφει εάν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης, ενώ σε περίπτωση αμφιβολίας ο οδηγός θα πρέπει να απευθύνεται στον ιατρό του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από την οδήγηση η ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων ή ο συνδυασμός αυτών ακόμα και με μικρών ποσοτήτων αλκοόλ. Τέλος μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο να μην λαμβάνονται φάρμακα, ειδικά από τους οδηγούς, χωρίς ιατρική συνταγή. Ευχόμαστε ένα Καλό και αναίμακτο Πάσχα» καταλήγει ο κ. Λέων.


Πηγή : virus