ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες συμμαχίες εταιρειών για την ανάπτυξη φαρμάκων

Πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν συμφωνίες με μικρές, εξειδικευμένες βιοτεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού νέα φάρμακα, κυρίως για καρκίνο και διαβήτη.

Μετά τη συμφωνία της Pfizer με την Allogene, που παρουσιάσαμε πρόσφατα , ακολούθησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες:

Η βρετανική GlaxoSmithKline συμφώνησε με την Kymera για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων που βασίζονται στην αποδόμηση των πρωτεϊνών και στην πλατφόρμα Pegasus της Αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας. Η στοχευμένη αποδόμηση πρωτεϊνών ανακατευθύνει το έμφυτο σύστημα ανακύκλωσης πρωτεϊνών του οργανισμού μας για να αποδομήσει τις πρωτεΐνες, που προκαλούν ασθένειες. Οι οικονομικές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Η γερμανική Boehringer Ingelheim έκανε συμμαχία με την OSE Immunotherapeutics για να αναπτύξουν το OSE-172, ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία συμπαγών όγκων. Στοχεύει συγκεκριμένα κατασταλτικά κύτταρα, που υπάρχουν στο μικροπεριβάλλον του όγκου και τα οποία σχετίζονται με κακή πρόγνωση, καθώς οδηγούν σε ανάπτυξη όγκου. Στοχεύει τους καρκίνους που εκφράζουν τα βασικά κύτταρα της εξέλιξης του φλεγμονώδους καρκίνου (όπως τα κύτταρα ΤΑΜ και MDSC). Αυτοί οι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος ή του καρκίνου του παχέος εντέρου, συνδέονται με μια χρόνια φλεγμονή. Η OSE Immunotherapeutics θα λάβει προκαταβολή ύψους 15 εκατ. ευρώ καθώς και επιπλέον 15 εκατ. για την έναρξη μιας κλινικής μελέτης Φάσης Ι.

Οι αμερικανικές Eli Lilly και η Sigilon Therapeutics ανακοίνωσαν συνεργασία για την ανάπτυξη κυτταρικών θεραπειών για τον διαβήτη τύπου Ι. Οι λεγόμενες κυτταρικές θεραπείες στοχεύουν στην απελευθέρωση του θεραπευτικού δυναμικού των κυττάρων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, χωρίς την ανάγκη ανοσοκαταστολής. Η Sigilon θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Afibromer που έχει αναπτύξει η ίδια και θα την αξιοποίηση σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα από παγκρεατικά βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η Sigilon θα λάβει προκαταβολή ύψους 63 εκατ. και δυνητικά έως και 410 εκατ. ανάλογα με την πορεία των ερευνών.

Η MedImmune που ανήκει στην βρετανική AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία με την ισπανική Compugen, δίνοντάς της πρόσβαση στα πειραματικά προϊόντα των αντισωμάτων της εταιρείας. Πρόκειται για ειδικά αντισώματα που είναι είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να συνδέονται ταυτόχρονα με δύο ή περισσότερους διαφορετικούς τύπους αντιγόνου. Έτσι, επιτρέπουν πολλούς μηχανισμούς δράσης για τη θεραπεία ασθενειών εντός ενός μορίου. Η Compugen θα λάβει προκαταβολή ύψους 10 εκατ. δολαρίων και στην πορεία δυνητικά έως και 200 ​​εκατ. δολάρια.

Η Shire συμφώνησε με την αμερικανική βιοτεχνολογία NanoMedSyn να αξιολογήσει μια πιθανή θεραπεία αντικατάστασης ενζύμων (ERT) για μια διαταραχή αποθήκευσης λυσοσωμάτων. Οι διαταραχές λυσοσωμικής αποθήκευσης είναι κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από ανώμαλη συσσώρευση διαφόρων τοξικών ουσιών στα κύτταρα του σώματος ως αποτέλεσμα ελλειμματικών ενζύμων. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.


Πηγή : virus