ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Επιστολή στον υπ. Υγείας για την κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειας ναρκωτικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την προμήθεια των ναρκωτικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει, "η αναχρονιστική διαδικασία που ισχύει για την προμήθεια και φύλαξή τους ταλαιπωρεί νοσοκομειακούς και ιδιώτες φαρμακοποιούς, επιφέροντας μάλιστα και ποινές σε μέλη μας. Για το λόγο αυτό σάς ζητούμε και πάλι να μεριμνήσετε για την κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειάς τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία". Διαβάστε παρακάτω όλη την επιστολή.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


                                                                                                Θεσσαλονίκη 20 Απριλίου 2018



Αρ. Πρωτ. 499


Προς: Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό


Κοιν. : Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος


Θέμα: «Κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειας ναρκωτικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε για άλλη μία φορά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας σχετικά με την προμήθεια ναρκωτικών φαρμάκων του κρατικού μονοπωλίου από το φαρμακείο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», το οποίο εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η αναχρονιστική διαδικασία που ισχύει για την προμήθεια και φύλαξή τους ταλαιπωρεί νοσοκομειακούς και ιδιώτες φαρμακοποιούς, επιφέροντας μάλιστα και ποινές σε μέλη μας. Για το λόγο αυτό σάς ζητούμε και πάλι να μεριμνήσετε για την κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειάς τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως σας είχαμε επισημάνει στην επιστολή μας της 1ης Δεκεμβρίου 2017, αρ. Πρωτ. 1623, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνίστανται: 1) στο φόρτο εργασίας των φαρμακοποιών του νοσοκομείου, 2) στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης και 3) στο ότι δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι επανειλημμένα να αναγκάζονται να κλείνουν το φαρμακείο τους και να πηγαίνουν στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, για να τα προμηθευτούν.

Παράλληλα προκύπτουν επιπλέον υποχρεώσεις για τους φαρμακοποιούς και συγκεκριμένα: 
- διατήρηση των συνταγών για τουλάχιστον 3 έτη,

- αποστολή ετήσιας κατάστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

- παρεπόμενες ποινές, εάν δεν τηρηθούν τα παραπάνω.

Επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος διάρρηξης λόγω της φύλαξης των ναρκωτικών στα φαρμακεία.

Συνέπεια όλων αυτών είναι αφενός να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάτι το οποίο, όπως προαναφέραμε, ταλαιπωρεί το φαρμακοποιό, ο οποίος εγκαταλείπει το φαρμακείο του συχνά, αφετέρου, όταν ο φαρμακοποιός καταφέρει τελικά με πολύ κόπο να προμηθευτεί τα συγκεκριμένα φάρμακα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πρέπει να τα επιστρέψει, γιατί λήγουν.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι, αποθηκεύοντας τα ναρκωτικά φάρμακα στα φαρμακεία μας, χωρίς να χρειαστεί να τα χορηγήσουμε σχεδόν ποτέ, τα στερούμε από τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, τα οποία τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Επειδή τα ναρκωτικά φάρμακα έχουν αντικατασταθεί στη συνταγογράφησή τους και σπανίως ζητούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, παρακαλούμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει αυτή η αναχρονιστική διαδικασία, που ταλαιπωρεί νοσοκομειακούς και ιδιώτες φαρμακοποιούς.

Σας παρακαλούμε σε επόμενο Νομοσχέδιο να προβλέψετε την κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειάς τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.


                                                                   Με εκτίμηση
                                                            Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.


Ο Πρόεδρος                                                                                           Ο Γραμματέας


Διονύσιος Ευγενίδης                                                                          Αργύριος Αργυρόπουλος



Πηγή: fsth