ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε διαβούλευση με τις εταιρείες οι τιμές 602 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων - 1,77 ευρώ η ασπιρίνη

Σε διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τις τιμές 602 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Πρόκειται για σκευάσματα, τα οποία συχνά συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, αλλά δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Στην Ελλάδα, ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ. ανέρχεται ετησίως στα 231 εκατομμύρια ευρώ (5,9% στη φαρμακευτική αγορά) και την κατά κεφαλή δαπάνη στα 21,3 ευρώ.
Στον κατάλογο του ΕΟΦ, ο οποίος περιλαμβάνεται πιο κάτω, περιλαμβάνονται πολύ γνωστά σκευάσματα, όπως η ασπιρίνη, το depon και το panadol.
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτεινόμενες λιανικές τιμές είναι κατά 30% χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς των εν λόγω φαρμάκων!
Αποδίδουν το πρόβλημα στη στρέβλωση που έχουν προκαλέσει οι νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΕΟΦ, οι προτεινόμενες λιανικές τιμές για ορισμένα δημοφιλή προϊόντα είναι οι εξής:
Ασπιρίνη (100 mg): 1,77 ευρώ.
Ασπιρίνη (500 mg): 3,40 ευρώ.
Ασπιρίνη C: 4,03 ευρώ
Fenistil: 5 ευρώ.
Flixotide: 8,16 ευρώ.
Panadol 500 mg: 1,98 ευρώ.
Salospir 500 mg: 1,75 ευρώ.
Nurofen 200 mg: 2,45 ευρώ.
Παρατηρήσεις
Με βάση τις προτεινόμενες τιμές, οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων καλούνται να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους στον ΕΟΦ σε καθορισμένα ραντεβού στις 19 και 20 Απριλίου.
Μπορούν, επίσης, να τις αποστείλουν με email στον Οργανισμό έως τις 17 Απριλίου, στη διεύθυνση pricelist_newdrugs@eof.gr, με την ένδειξη “Παρατηρήσεις – Ανατιμολόγηση ΜΗΣΥΦΑ Ιανουάριος 2018”.
Οι υπηρεσίες του ΕΟΦ έχουν αποστείλει στις εταιρείες και τις νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων τους.

Δημ.Κ.

Πηγή: iatronet