ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μεγάλη κινητικότητα γύρω από το φάρμακο υπό τη σκιά της Novartis

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στο υπουργείο Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική, στη σκιά του σκανδάλου της Novartis. Η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει αυστηρές εντολές να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει έλεγχος και εξορθολογισμός της δαπάνης, ώστε να δημιουργηθεί «χώρος» για την αύξηση της τιμής φαρμάκων που σήμερα είναι πολύ μικρή. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να εγκριθούν έξι νέα πρωτόκολλα τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Σήμερα συνεδρίασε και η επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Η επιτροπή εξετάζει μέτρα ώστε το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής των πολιτών στην αγορά φαρμάκων. Σημειώνεται ότι σήμερα η επιβάρυνση των πολιτών κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 26% της δαπάνης του φαρμάκου. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 15% είναι ο μέσος όρος θεσμικής συμμετοχής (10%, 25%) και το 11% ο μέσος όρος επιβάρυνσης λόγω διαφοράς τιμής (λιανικής με τιμή αναφοράς).


Πηγή : healthview