ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στις φαρμακαποθήκες η προσοχή του ΕΟΦ

Ακόμη και την αναστολή αδειών σε φαρμακαποθήκες που δεν τηρούν τους κανονισμούς στον τρόπο προμήθειας και διάθεσης σκευασμάτων στην αγορά, ακούγεται ότι μελετά ο ΕΟΦ.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πριν από μερικές ημέρες, κλιμάκιο του ΕΟΦ επισκέφτηκε 6 φαρμακαποθήκες στη Βόρειο Ελλάδα και από κάποιες ζήτησε να προχωρήσουν σε αλλαγές στην τροφοδοσία τους.
Το tour σε φαρμακαποθήκες που έχει ξεκινήσει ο ΕΟΦ και που θα συνεχιστεί για όλη την Ελλάδα, έχει διπλό σκοπό: να ελέγξει τον τρόπο προμήθειας των σκευασμάτων που κάνουν και εν συνεχεία τη διάθεσή τους στην αγορά και κατά δεύτερον να δει αν ευσταθούν οι υποψίες που έχει –και λόγω καταγγελιών που κατά καιρούς έχουν γίνει- για εμπλοκή τους σε παράνομες παράλληλες εξαγωγές. Είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα και με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, οι οποίες έχουν φθάσει στο απροχώρητο.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, 200 περίπου φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά και 140 έχουν αποσυρθεί χωρίς πιθανότητα επιστροφής.
Εκτιμήσεις του ΕΟΦ είναι ότι οι παράνομες εξαγωγές είναι όσες και οι νόμιμες που φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για ένα εμπόριο αξίας 800 εκατ. ευρώ, όπου όμως οι νόμιμες φορολογούνται κανονικά και άρα το κράτος έχει έσοδα…όχι όμως και οι παράνομες που τα κέρδη μπαίνουν στις «τσέπες» των όσων τις κάνουν.
Πηγές αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών του Οργανισμού, που είναι μόλις 8, προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι έλεγχοι.
Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και έχουν επαφές με τον Οργανισμό, αναφέρουν ότι οι ‘’αλεξιπτωτιστές’’ στον χώρο του φαρμάκου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως λένε, το μεγάλο παιχνίδι πια γίνεται μέσω εταιρειών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών ΙΚΕ που μπορεί να συσταθεί με μόνο έναν (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) ή περισσότερους εταίρους και ακόμα και με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο. Το καταστατικό της καταρτίζεται με ιδιωτικό συμφωνητικό και γίνεται δημοσίευση μόνο στο ΓΕΜΗ.
Κατά τους ίδιους, μοναδικός σκοπός των ΙΚΕ είναι πληρώνοντας τοις μετρητοίς να «σκουπίζουν» την αγορά από σκευάσματα. Πηγές λένε, ότι την περίοδο 2016-2017 δημιουργήθηκαν 18 ΙΚΕ και το πρώτο τρίμηνο φέτος άλλες δύο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο διάστημα Οκτώβριος 2016 - Ιούνιος 2017, ο αριθμός των ΙΚΕ που άνοιξαν κατέγραψε αύξηση κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Πηγή: iatronet