ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ. Ευγενίδης: “Δικαίωση για τους φαρμακοποιούς η εξέλιξη της ιστορίας Novartis”

“Δικαίωση” για τους φαρμακοποιούς χαρακτηρίζει την αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον Alpha 96,5.

Αναλύοντας τον ισχυρισμό του, ο κ. Ευγενίδης τονίζει πως “όλος ο πόλεμος τον οποίο δεχθήκαμε από το 2010 ότι για τη φαρμακευτική δαπάνη” περί διόγκωσής της λόγω του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και της υπερκατανάλωσης “τελικά δεν ήταν αλήθεια όλα αυτά. Δεν φταίγαν οι φαρμακοποιοί για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά κάποιες πρακτικές οι οποίες διόγκωναν τις τιμές των φαρμάκων σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού”.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις υπουργών οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης επί θητείας τους, ο κ. Ευγενίδης ξεκαθαρίζει πως “Μα, η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται συνέχεια και μειώνεται γιατί οι τιμές των περισσοτέρων φαρμάκων μειώνονται και επίσης εκείνο το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα στη μείωση αυτή, είναι ότι μειώνονται οι τιμές οι οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα φάρμακα με συνέπεια ο κόσμος να πληρώνει πολύ μεγαλύτερες συμμετοχές για την αγορά των φαρμάκων απ’ ό,τι ήταν παλιότερα.”
Στο παρελθόν, υπενθυμίζει ο κ. Ευγενίδης, “κάποτε υπήρχε μία συμμετοχή 10% ή 25%. Τώρα εκτός από αυτή τη συμμετοχή, υπάρχει και μία άλλη τόση ή και μεγαλύτερη ποσοστιαία επιβάρυνση του ασφαλισμένου για την αγορά του φαρμάκου.”
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να χειραγωγηθούν οι τιμές των φαρμάκων μόνο με τη δωροδοκία γιατρών και χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο κ. Ευγενίδης υπογραμμίζει πως “για να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες (σ.σ. τιμολογήσεις), ασφαλώς και περνάνε από κάποιες επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Το τι γίνεται εκεί πέρα το ξέρουνε οι εμπλεκόμενοι”.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΦΣΘ δηλώνει ότι στα χρόνια των μνημονίων, όντως στην Ελλάδα “υπάρχει θέμα στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών λόγω του κόστους”, των μειωμένων δαπανών από την πλευρά του κράτους στον τομέα της Υγείας καθώς και του “μαζέματος” των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν από το κράτος για τα παρεχόμενα φάρμακα.
Παράλληλα, “δεν θεωρώ ότι η περίπτωση αυτή είναι μοναδική. Νομίζω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, πάνω-κάτω, λειτουργούν και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες” εκτιμά ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει πως οι Έλληνες φαρμακοποιοί “φωνάζουμε για την απελευθέρωση του επαγγέλματος να μην πάει σε ιδιώτες όπου εκεί τα κριτήρια θα ‘ναι αμιγώς κερδοφορίας και όχι επιστημονικότητας.”

Πηγή: http://www.alpha965.gr/%CE%B4-