ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τιμές σε 307 νέα φάρμακα εξετάζει σήμερα η Επιτροπή Τιμών


Στην τιμολόγηση μιας σειράς νέων σκευασμάτων προχώρησε χθες ο ΕΟΦ, με βάση τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. H εν λόγω ανάρτηση με τα 144 νέα σκευάσματα έρχεται περίπου 10 μέρες μετά την ανάρτηση άλλοων 163 νέων φαρμάκων, τα οποία αφορούσαν σε αιτήματα των εταιρειών του τρίτου τριμήνου. Από τα συνολικά λοιπόν 307 σκευάσματα, τα περισσότερα είναι γενόσημα, ενώ υπάρχουν και νέα βιοομοειδή αλλά και σημαντικά καινοτόμα σκευάσματα, για το HIV, την ογκολογία, την Πολλαπλή Σκλήρυνση, σπάνιες παθήσεις κ.α. Να επισημάνουμε ότι κατά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πινάκων που αιτούνταν τιμές είχαν περιληφθεί 330 σκευάσματα, όμως η τιμολόγηση αφορά τελικά 27 λιγότερα.
Όπως αναφέρει ο οργανισμός, σε συνέχεια της από 09-02-2018 ανάρτησης του Τμήματος Τιμολόγησης των προτεινόμενων τιμών των νέων φαρμακευτικών προϊόντων (αιτήματα 4ου τριμήνου 2017), αναρτήθηκαν χθες 14/02/2018 στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ οι τελικές προτεινόμενες τιμές των υπό τιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες αποστέλλονται και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι μία μέρα πριν, δηλαδή την Τρίτη είχε προηγηθεί και διαβούλευση με τις εταιρείες.
Η σκυτάλη πλέον περνά στην Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας, η οποία αν και επισήμως έχει καταργηθεί με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, φαίνεται ότι παίρνει παράταση «ζωής», τουλάχιστον συγκυριακά. Πιθανότατα το υπουργείο επέλεξε να διατηρήσει την επιτροπή, καθώς όταν έγιναν τα αιτήματα από τις εταιρείες δεν είχε γίνει θεσμοθετηθεί η κατάργηση.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η ανακοίνωση της κατάργησης της επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιριών, καθώς εκτιμούν πως στην πράξη θα ενισχυθεί η αδιαφάνεια και θα προκληθούν «πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το νομοθετικό εμπόδιο που εγείρεται από την κατάργηση της Επιτροπής η οποία ...συνεδριάζει σήμερα, με τη λογική ότι αυτή η συνεδρίαση αφορά μόνο στις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως το τέλος του 2017. Παράγοντες του Υπουργείο φέρονται να ξεκαθαρίζουν πως η Επιτροπή θα εξετάσει μόνο τις τιμές για τα νέα φάρμακα που υπέβαλαν αίτηση το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2017.
Το νέο καθεστώς, όπου ο ΕΟΦ θα είναι ο κύριος υπεύθυνος της τιμολόγησης φαρμάκων, εφόσον τεθεί σε ισχύ, εκτιμάται ότι θα αφορά στις διαδικασίες από 1ης Ιανουαρίου 2018. Προκειμένου, δε, να διασφαλιστεί και ο ανοικτός δίαυλος με τη φαρμακοβιομηχανία εξετάζεται η δημιουργία, στο πλαίσιο του ΕΟΦ, ο οποίος και θα είναι ο αρμόδιος φορέας -κατά τον κ. Ξανθό- για την τιμολόγηση, ενός οργάνου, στο οποίο θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι της αγοράς. Αλλά, ακόμη και αυτό δεν είναι παρά σκέψεις που μένουν να φανούν, ενόσω ο καιρός περνά και οι διαδικασίες τρέχουν.

Πηγή: healthmag