ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΦΣ: Νομικό σημείωμα για την υποβολή δηλώσεων διευρυμένου ωραρίου

Νομικό σημείωμα για την υποβολή δηλώσεων διευρυμένου ωραρίου απέστειλε στους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας ο ΠΦΣ. Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

                                                                                                  Αθήνα 5 Φεβρουαρίου 2018

Αριθμ. Πρωτ. 474


Προς: 1. Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ.

2. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας
3. Περιφέρειες της Χώρας


Κοινοποίηση: Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός


Θέμα: «Νομικό Σημείωμα για την υποβολή δηλώσεων διευρυμένου ωραρίου πριν την απόφαση του Περιφερειάρχη για τον καθορισμό του υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων»


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 257 του Ν. 4512/2018 «Ωράριο Λειτουργίας Φαρμακείων» (ΦΕΚ Α΄ 5/17.01.2018) ορίζεται ότι:

«1. Τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως. Με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη που εκδίδεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, κατανέμονται, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, οι ως άνω 40 ώρες εντός της εβδομάδας, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα κάτωθι ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: α) από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και β) από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. εντός της ημέρας...».
2. Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες σύμφωνα με το παρόν διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 21:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ. κάθε ημέρας. Με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, καθορίζεται ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο, ο αριθμός των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν κάθε έτος και η σειρά διημέρευσης και διανυκτέρευσης αυτών. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση συντάσσονται από τον κατά τόπον αρμόδιο φαρμακευτικό σύλλογο σχετικοί πίνακες διημέρευσης και διανυκτέρευσης, οι οποίοι ισχύουν για ένα έτος και είναι υποχρεωτικοί για τα μέλη τους…
3. Κάθε επιχείρηση νόμιμου φαρμακείου, διά του νομίμου εκπροσώπου της, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α’ 153) που παραμένουν σε ισχύ… Ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης υποχρεωτικά δηλώνει ανά δίμηνο κάθε έτος και τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου αυτού, τις ώρες και ημέρες σε εβδομαδιαίο προγραμματισμό, που επιλέγει σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο να λειτουργήσει πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, στους κατά τόπον αρμόδιους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον κατά τόπον αρμόδιο Περιφερειάρχη...»
Δυνάμει των ανωτέρω διατάξεων καθίσταται απολύτως σαφές ότι θα πρέπει κατ’ αρχάς να εκδοθεί η απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη, ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, με την οποία θα καθορίζεται το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Με την ίδια ή επόμενη απόφαση του Περιφερειάρχη, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, θα πρέπει να καθοριστούν ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο, ο αριθμός των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν κάθε έτος και η σειρά διημέρευσης και διανυκτέρευσης αυτών.

Εν συνεχεία, και αφού έχει προηγηθεί η έκδοση της απόφασης για το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να λειτουργήσει το φαρμακείο τους, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του καθορισθέντος υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας, δύνανται να προβούν στην δήλωση του εν λόγω ωραρίου.
Έτσι, πρέπει να έχει ορισθεί προηγουμένως η ώρας λήξεως του υποχρεωτικού ωραρίου με απόφαση του Περιφερειάρχη, για να δύναται να δηλωθεί κατόπιν η ώρα έναρξης του διευρυμένου ωραρίου. Πριν τη λήξη του υποχρεωτικού ωραρίου δεν δύναται να ξεκινήσει η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι δηλώσεις περί διευρυμένου ωραρίου, οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί μετά την δημοσίευση του Ν. 4512/2018, στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στους κατά τόπον αρμόδιους Περιφερειάρχες, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση της αποφάσεως του Περιφερειάρχη για το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, δεν παράγουν έννομες συνέπειες και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, καθώς δεν έχουν υποβληθεί συννόμως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 257 του ως άνω Νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις λειτουργίας σε διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να υποβληθούν ΜΕΤΑ την απόφαση του Περιφερειάρχη για το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.



Με εκτίμηση


Ηλίας Ανδρ. Δημητρέλλος
Νομικός Σύμβουλος

Π.Φ.Σ.

Πηγή: PFS