ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Φέρτε το γερμανικό πρότυπο» - Συνέντευξη στο PhB

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ευθυμιάδου για το Pharma & Health Business

Eίναι, αναμφίβολα, το πρόσωπο των ημερών. Συζητήσεις γίνονται γύρω από το όνομά του τόσο στα κυβερνητικά γραφεία όσο και στα γραφεία των συναδέλφων του. Είναι το πρόσωπο που κλήθηκε να ηγηθεί ενός κλάδου με μακρά παράδοση επιτυχημένου συνδικαλισμού.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μόλις λίγο καιρό επικεφαλής των περίπου 11.000 φαρμακοποιών της χώρας, καλείται να βγάλει τα μέλη του από έναν «κυκεώνα» αλλαγών και μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με εντολή Τρόικας.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μιλά στο PhB για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, εξακοντίζει κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, ενώ δεν διστάζει να απαντήσει και σε όσους κατηγορούν τον κλάδο για την καμπάνια που είχε κάνει με τα 11.000 φαρμακεία-«εκλογικά κέντρα», αλλά και να στραφεί εναντίον του συναδέλφου του Κώστα Λουράντου, τη θέση του οποίου πήρε στον Πανελλήνιο Σύλλογο.

Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης μιλά ακόμη για τα λάθη που γίνονται στην προώθηση των γενοσήμων, αλλά και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το μέλλον που θα έχουν στη χώρα μας.

EΡ_Είναι, τελικά, μια χαμένη μάχη αυτή με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, δεδομένου του ότι η Τρόικα πιέζει να προωθηθεί άμεσα;
ΑΠ_Μάχη χαμένη είναι μόνο αυτή που δεν δίνεται. Αυτό είναι μια βασική αρχή. Όσο κι αν φαίνεται ότι ο συσχετισμός είναι υπέρ της Τρόικας, δεν επιτρέπει η συνείδησή μας να κατεβάσουμε τα χέρια. Ευτυχώς, ακόμη στη χώρα μας, υπάρχει Συμβούλιο της Επικρατείας, που παρεμβαίνει ως κόφτης όταν υπάρχουν αντισυνταγματικές και αντιενωσιακές ρυθμίσεις, και ελπίζουμε ότι και τώρα το ΣτΕ θα κάνει τη δουλειά του. Αλλά εμείς οφείλουμε να αντιμαχόμαστε. Και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι θα είμαστε μοιραίοι αναμένοντας το τέλος μας.

EΡ_Και με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) όμως φαίνεται ότι χάθηκε η μάχη. Η κυβέρνηση απελευθέρωσε τις τιμές τους…

ΑΠ_Στα ΜΗΣΥΦΑ έγιναν δύο πράγματα: Όσον αφορά τα σουπερμάρκετ, με την καθιέρωση των λεγόμενων Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) και με τις προϋποθέσεις που ρυθμίστηκαν, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε ένα φάρμακο εκτός φαρμακείου. Επομένως, επ’ αυτού μπορούμε να πούμε ότι είναι νίκη του κλάδου.

Επί της τιμής, δυστυχώς, δικαιώθηκαν οι επισημάνσεις μας ότι με την απελευθέρωση οι τιμές τους θα εκτοξευθούν στα ύψη. Το είπαμε και μάλιστα προτείναμε την παράταση παγώματος των τιμών. Οι τιμές που απελευθερώθηκαν αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τον πίνακα που φτιάξαμε –και δείχνει συγκριτικά τι έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017– ότι εκτοξεύθηκαν. Αποδεικνύεται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ενδεικτικά να σας πω ότι οι αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ φθάνουν και το 202%.

Αυτό είναι ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιβαρύνει τον κόσμο κατά πολύ, γιατί οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους τα ΜΗΣΥΦΑ. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι χάσαμε ή κερδίσαμε, αλλά το μόνο βέβαιον είναι ότι οι φαρμακοποιοί δικαιώθηκαν.

EΡ_Τι θα δούμε στο άμεσο μέλλον από τον κλάδο αν υποθέσουμε ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει την κυβέρνηση στο θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων;

ΑΠ_Θα δούμε πρώτα το Προεδρικό Διάταγμα και ποιες διατάξεις θα περιλαμβάνονται και με ποιον τρόπο θα είναι διατυπωμένες. Θα επιχειρήσουμε πάντως στην κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος να έχουμε λόγο και συμβολή. Θα υποβάλουμε τις απόψεις μας και θα αναδείξουμε την αντισυνταγματικότητα του θέματος.

Θα ενημερώσουμε –και το κάνουμε ήδη στους ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν–  ότι σε αυτό το σαθρό περιβάλλον δεν μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα. Ότι ένα φαρμακείο με ιδιώτη δεν θα επιβιώσει και θα κλείσει. Και βέβαια θα τον κυνηγήσουμε και νομικά.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο πάντως έχει αποφανθεί με δύο αποφάσεις του ότι τα φαρμακεία πρέπει να ανήκουν μόνο σε φαρμακοποιούς. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει μια τέτοια φάμπρικα στη χώρα μας, και ελπίζουμε ότι η διοίκηση της Τρόικας αλλά και η χώρα θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα και θα μιλάμε σε άλλη γλώσσα με τους κυβερνώντες. Τώρα, όλα τα φορτώνουμε στην Τρόικα, αλλά και πολλά που δεν τα ζητάει η Τρόικα οι κυβερνώντες τα φορτώνουν σε αυτήν. Όταν το τοπίο ξεκαθαρίσει, θα μιλάμε αλλιώς.

EΡ_Στο εξωτερικό όμως τι γίνεται;

ΑΠ_Παντού υπάρχει φαρμακοποιός στο εξωτερικό σε πλειοψηφικό ποσοστό. Αυτό κρίνει μια επιχείρηση. Το να είναι ένας ιδιώτης με μικρό ποσοστό και μόνο παίζει ρόλο. Ακόμη και στη Γερμανία όμως, που την επικαλούμαστε συχνά-πυκνά γιατί μας καθοδηγεί μνημονιακά, την «πρωτοπόρο» αυτή χώρα, ο φαρμακοποιός εκεί δεν μπορεί να έχει ποσοστό κάτω από 51% και επίσης ένας φαρμακοποιός δεν μπορεί να έχει πάνω από 4 φαρμακεία. Και τους λέω, λοιπόν, ότι και για το τελευταίο πράγμα ζητάτε έγκριση από τη Μέρκελ. Σε ένδειξη σεβασμού, λοιπόν, διότι οι Γερμανοί είναι… φίλοι μας, φέρτε το γερμανικό νομοθετικό πλαίσιο και νομοθετήστε αντίστοιχα και εδώ στην Ελλάδα. Φέρτε το γερμανικό πρότυπο. Αλλά δεν μπορείτε να επικαλείστε τις εντολές των Γερμανών σε άλλα ζητήματα και εδώ στο θέμα των φαρμακείων να κάνετε το κορόιδο. Να σας πω χαρακτηριστικά τι συμβαίνει στη Γερμανία. Μου έλεγε συνάδελφός σας ότι πήγε στη Γερμανία σε φαρμακείο βράδυ και στάθηκε στο τζαμάκι. Το φάρμακο που πήρε κόστιζε 8 ευρώ και του ζήτησαν επιπλέον άλλα δύο ευρώ για τη διανυκτέρευση. Γιατί, λοιπόν, δεν τα επικαλούνται αυτά που συμβαίνουν έξω, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ό,τι μέτρα είναι τα φέρνουν στη χώρα μας; Και δεν μιλάω μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά γενικότερα για τη φορολόγηση, τα μέτρα κ.λπ.

Στη Σουηδία, για παράδειγμα, ναι μεν πληρώνεις φόρο 40-50%, αλλά δίνουν στους πολίτες από κουπόνια για γυμναστήριο μέχρι και για τον παιδικό σταθμό. Διότι εκεί το κράτος ναι μεν βάζει τους πολίτες να πληρώνουν, αλλά τους το δίνει πίσω σε παροχές. Εμείς, εδώ, επικαλούμαστε ό,τι μας συμφέρει και λέμε «να, εκεί συμβαίνει έτσι», αλλά απομονώνουμε μόνο ένα κομμάτι του τι ισχύει στο εξωτερικό. Γι’ αυτό λέμε εμείς, οι φαρμακοποιοί, πάρτε όποια χώρα θέλετε, δεν θα φέρουμε αντίρρηση, διότι ξέρουμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Βέβαια, πρέπει να σας πω πως όταν εμείς καταγγείλαμε στο ευρωπαϊκό όργανο των φαρμακοποιών τι πάει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και το μετέφεραν στη Μέρκελ κυρίως με τον φόβο ότι θα εφαρμοστεί και στη Γερμανία και αλλού, ότι δηλαδή θα επεκταθεί το μέτρο του ιδιοκτησιακού, η Γερμανίδα καγκελάριος τούς είπε «μην ανησυχείτε, αυτά γίνονται μόνο όπου υπάρχει επιτροπεία». Αυτό πιστεύει και η Τρόικα. Και τους λέμε: γιατί δεν τα εφαρμόζετε πρώτα στον τόπο σας αυτά που λέτε, να δούμε κι εμείς πόσο επιτυχημένα τα εφαρμόσατε; Γιατί δεν τα ελέγχετε πρώτα στο σπίτι σας; Αλλά φαίνεται ότι εδώ βρήκαν ευκαιρία.

EΡ_Ποια θα είναι η επίπτωση αν κανείς ανοίγει πολλά φαρμακεία και είναι και ιδιώτης;

ΑΠ_Ένας ιδιώτης εδώ θα μπορεί να ανοίγει μέχρι 10 φαρμακεία. Αν κάνω εγώ, για παράδειγμα, με εσάς έναν συνεταιρισμό και δημιουργήσουμε σε διάφορες πόλεις φαρμακεία, έχουμε ή δεν έχουμε πλήρη μονοπωλιακή διάθεση των φαρμάκων; Αν απλωθούμε σε πόλεις και τα φαρμακεία ανήκουν μόνο σε εμάς, θα πωλούμε σε όποια τιμή θέλουμε. Θα κάνουμε κουμάντο στην περίθαλψη ή όχι αν όλα τα φαρμακεία είναι δικά μας; Ποιος θα αποφασίζει για την τύχη αυτών των ανθρώπων; Το είπα και στον υπουργό: ό,τι πάει καλά δεν το αλλάζουμε. Τι δεν πάει καλά εδώ και θέλουμε να βάλουμε τους ιδιώτες μέσα στα φαρμακεία; Δεν έχουμε φαρμακοποιούς; Δεν έχουμε αποφοίτους; Τι πρόβλημα έχουμε; Ποιο πρόβλημα πάμε να λύσουμε. 

Πάνε να δημιουργήσουν όμως…

EΡ_Μήπως, τελικά, και ο κλάδος, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του;

ΑΠ_Η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που έκαναν σημαία τα «εκλογικά κέντρα». Ευτυχώς, εγώ δεν υποστήριξα ποτέ κάτι τέτοιο. Ο κλάδος όντως παρασύρθηκε από αυτήν τη λογική, όπως όλη η κοινωνία. Το μετάνιωσε. Και γι’ αυτό υπήρχε και αλλαγή διοίκησης στον ΠΦΣ και ο Κ. Λουράντος δεν είναι καν μέλος του ΔΣ. Εγώ ουδέποτε υποστήριξα τη λογική της ταύτισης του κλάδου με ένα κόμμα. Ο κλάδος έχει όλες τις αποχρώσεις. Και ο πρόεδροςπρέπει να έχει επαφές με όλο το πολιτικό σύστημα. Το δημοκρατικό.

EΡ_Κι εσάς όμως σας έχουν κατηγορήσει ότι συμπλέετε με τη Νέα Δημοκρατία…

ΑΠ_Ο κάθε άνθρωπος έχει τις πεποιθήσεις του. Έχω κι εγώ τις πεποιθήσεις μου. Αλλά τις κρατώ για το σπίτι μου, την κάλπη μου και τον εαυτό μου. Ο κλάδος δεν συνδέεται με κανέναν. Και ο υποφαινόμενος, επί Νέας Δημοκρατίας, έκανε δεκάδες απεργίες έξω από τη Βουλή, και στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, έκανε τρεις διαδηλώσεις. Για να καταλάβετε ήταν η πρώτη φορά που φαρμακοποιοί έκαναν ανάλογες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Αυτό δείχνει ότι οι αντιδράσεις μου δεν έχουν να κάνουν με κόμμα, αλλά με την πολιτική. Και δεν θα βγω ποτέ να πω «ψηφίστε αυτό το κόμμα ή το άλλο». Ο καθένας έχει κρίση.

Οι φαρμακοποιοί είναι νοήμονες και δεν περιμένουν καθοδήγηση. Κι επειδή ο κλάδος, με την πολιτική που ακολούθησε περί φαρμακείων-«εκλογικών κέντρων», την πλήρωσε με σοβαρά τραύματα, έχω εξαγγείλει προφητικά, την ημέρα που κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό, ότι τα φαρμακεία δεν θα είναι εκλογικά κέντρα, αλλά θα γίνουν υγειονομικά κέντρα.

Αλλά όχι όταν τα διευθύνουν επιχειρηματίες. Θα γίνουν δηλαδή κέντρα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και πρόληψης. Συμβουλών με συνεχή αναβάθμιση, με επικαιροποίηση των γνώσεων, ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να είναι άξιος συνεργάτης του γιατρού, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών.

EΡ_Εκτός αυτών, υπάρχει άλλο ένα μεγάλο θέμα ανοιχτό, που αφορά και στον κλάδο σας: τα γενόσημα και η προώθησή τους. Τι ζητάτε εσείς για να τα προωθήσετε, τι κίνητρα;
ΑΠ_Δεν ζητήσαμε ποτέ κίνητρα για τα γενόσημα. Και ούτε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα. Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται με βάση αυτό που επιλέγει ο γιατρός, για τη χρονική διάρκεια και δοσολογία που το επιλέγει ο γιατρός. Τα κίνητρα και αντικίνητρα είναι μια λογική που δεν υπάρχει στην αγορά φαρμάκου. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, δεν γίνονται εκπτώσεις τον Αύγουστο, ειδικές προσφορές τα Χριστούγεννα και τις γιορτές. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι η άγαρμπη και βίαιη προώθηση των γενοσήμων οδηγεί τον ασθενή στην αντίθετη κατεύθυνση.

Πρέπει να γίνει συνειδητοποίηση της κοινωνίας για το τι είναι το γενόσημο και τι είναι το πρωτότυπο φάρμακο. Να μιλήσουν σχετικά οι γιατροί και οι ειδικοί. Η εντολή «δώστε γενόσημα» σημαίνει αυτομάτως ότι η κυβέρνηση οδηγεί τον κόσμο στο γενόσημο επειδή είναι φθηνό. Άρα υποδεέστερο. Χρειάζεται συνειδητοποίηση, αλλά παράλληλα και έλεγχος, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα γενόσημα είναι ίδιας ποιότητας με τα πρωτότυπα. Διαφορετικά, η τακτική της εντολής οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Άλλωστε, κάποια στιγμή, του είχε ξεφύγει ενός υπουργού ότι στους ανασφάλιστους θα δίνουμε γενόσημα!