ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ελληνική ιστοσελίδα διαφημίζει και διακινεί φάρμακα


Αν και η διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου θεωρείται παράνομη στη χώρα μας, εντοπίστηκε ιστότοπος στην ελληνική γλώσσα, που διαφημίζει και διακινεί φάρμακα! Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Ο.Φ., στην ιστοσελίδα www.eu-meds.net/gr διακινούνται αντίγραφα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων (για τη στυτική δυσλειτουργία, για την απώλεια βάρους κλπ.) σε ξενόγλωσση συσκευασία και χωρίς άδεια κυκλοφορίας.
Ο Ε.Ο.Φ. εφιστά την προσοχή του κοινού και για τη διακίνηση μέσω διαδικτύου του αντιμυκητιακού φαρμάκου Onycosolve, το οποίο επίσης δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιούν τα παραπάνω προϊόντα και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ, σε περίπτωση που αυτά έρθουν στην κατοχή τους.

Προσοχή και στα συμπληρώματα διατροφής
Ο Ε.Ο.Φ. επίσης ενημερώνει για επικίνδυνα σκευάσματα που διακινούνται στην Ευρώπη ως συμπληρώματα διατροφής, είτε μέσω διαδικτύου είτε ακόμα και μέσω καταστημάτων ειδών υγιεινής διατροφής/φυτοθεραπείας.
Κατόπιν ενημέρωσης από τις Διευθύνσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των κρατών μελών (Heads of Medicines Authorities - ΗΜΑ), ο Ε.Ο.Φ. προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων MAXILLIUM, ULTIM8, GOBILOR και BAMBOO-X.
Μετά από εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε από την Αρμόδια Αρχή της Ισπανίας, διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν τις μη δηλωθείσες φαρμακευτικές ουσίες ταδαλαφίλη (MAXILLIUM), σιλδεναφίλη (GOBILOR, BAMBOO-X) και συνδυασμό των δύο (ULTIM8). Η ταδαλαφίλη και η σιλδεναφίλη συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, συνεπώς η χρήση τους ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη.
Για άλλη μία φορά επισημαίνεται από τον Οργανισμό ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.