ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δραστικές περικοπές στις τιμές των φαρμάκων με το νέο δελτίο τιμών

Μειώσεις στις τιμές των περίπου 8.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, περιλαμβάνει το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων με την δεύτερη γενική ανακοστολόγηση του έτους που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.
Οι τιμές που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο, είναι ελάχιστα διαφοροποιημένες από την αρχική πρόταση του ΕΟΦ παρά τις διαβουλεύσεις στον Οργανισμό και κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και παρά τις προειδοποιήσεις της φαρμακοβιομηχανίας ότι οδηγούμαστε σε ελλείψεις φαρμάκων, καθώς η πλειονότητά τους βρίσκεται "στο κόκκινο" και δημιουργεί ζημιές για τις επιχειρήσεις. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).
Η διαδικασία ενστάσεων ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2018, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα διορθωτικό δελτίο τιμών, δεδομένου ότι οι νέες τιμές για θα ισχύσουν για τη φαρμακοβιομηχανία, τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές από τις 2/1/2018, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 22/1/2018 και για τα φαρμακεία από 22/2/2018.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των νέων τιμών, από τις μειώσεις αναμένεται αρχικά να προκύψει μια εξοικονόμηση της τάξης του 1,6%, αν και δεδομένων των υποκαταστάσεων που παρατηρούνται, το εξοικονομούμενο ποσό θα εξανεμιστεί άμεσα, αφού ακριβότερα φάρμακα θα πάρουν τη θέση τους στη συνταγογράφηση.
Στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο 13ο Συνέδριο για τις πολιτικές υγείας της ΕΣΔΥ, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο δελτίο τιμών περιλαμβάνει σειρά λαθών, τα οποία έχουν επισημανθεί όχι μόνο από την αγορά στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στον Giuseppe Carone, επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας για την υγεία. Τα λάθη οφείλονται στις στρεβλώσεις που προκαλούνται από την εφαρμογή της τρέχουσας φαρμακευτικής νομοθεσίας, όμως εντούτοις, η τρόικα εμμένει στην τιμολόγηση με τον συγκεκριμένο τρόπο, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια, παλαιά, φθηνά και εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα, εκτός αγοράς.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΠΕΦ αναφέρουν ότι από τη συγκεκριμένη ανατιμολόγηση υπάρχουν:
• 639 off patent με τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης
• 737 off patent με τιμή χαμηλότερη από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης και υψηλότερη από μία μόνο χώρα.
• 162 γενόσημα με τιμή χαμηλότερη από το 65% του προϊόντος αναφοράς
• 237 γενόσημα με τιμή χαμηλότερη από το 65% μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης
• 138 off patent χωρίς γενόσημα (διάμεση τιμή ex-factory : 2,94 €)
• 23 off patent με γενόσημα χωρίς πωλήσεις (διάμεση τιμή ex-factory : 3,12 €).
Τα δεδομένα αυτά ισχύουν, τη στιγμή που έχει κριθεί παράνομη από το ΣτΕ η τιμολόγηση με τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης, και επιπλέον, η μέση καθαρή τιμή γενοσήμων μετά την αφαίρεση υποχρεωτικών επιστροφών φθάνει τα 0,10 ευρώ, έναντι 0,20 ευρώ στην Αυστρία και 0,15 ευρώ στη Δανία και το Βέλγιο.
Επισημαίνουμε παράλληλα, ότι η φαρμακοβιομηχανία συνολικά προβλέπει την καταβολή φέτος υποχρεωτικών εκπτώσεων από rebate και clawback, ποσά της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Το νέο δελτίο τιμών με τη γενική ανακοστολόγηση, επισυνάπτεται εδώ.

Πηγή: healthmag