ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αγώνας από τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αύξηση των εσόδων του

Αρχίζει να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της νέας διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να γεμίσει το Ταμείο του καθώς βρήκε τρόπο να ξεπεράσει το κόλλημα που είχε δημιουργηθεί με την είσπραξη του βασικού θεσμοθετημένου πόρου του, του περίφημου «τέσσερα τοις χιλίοις».
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ, όπου μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο Προϋπολογισμός για το 2018, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό ζήτημα.
Ο πόρος τέσσερα τοις χιλίοις αφορά μία εισφορά υπέρ των φαρμακοποιών της οποίας το 20% πηγαίνει στο Ταμείο του ΠΦΣ και με αυτά τα χρήματα λειτουργεί και χρηματοδοτούνται και οι τοπικοί Σύλλογοι ενώ το υπόλοιπο 80% πηγαίνει στο ΚΑΕΦ από το οποίο πληρώνονται με βάση μία αναλογιστική μελέτη, στα μέσα περίπου κάθε χρόνου αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (11.500 ευρώ πήρε ο καθένας φέτος)
Αυτά τα χρήματα τα εισέπραττε το ΤΣΑΥ, τα ήλεγχε και τα απέδιδε στον ΠΦΣ. Παλιότερα ήταν περισσότερα χρήματα καθώς αποτελούν ποσοστό επί των πωλήσεων των φαρμακείων, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί.
Το 2017 το ποσό του 4 τοις χιλίοις ήταν της τάξεως κατά μέσο όρο των 700 χιλιάδων ευρώ το μήνα ενώ το ΤΣΑΥ έπαιρνε περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο για την όλη διαδικασία.
Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017 ό,τι χρήματα μάζεψε το ΤΣΑΥ δεν τα απέδωσε στον ΠΦΣ και το ερώτημα που έθεσε ο κ. Θεοδοσιάδης γιατί η προηγούμενη διοίκηση δεν τα διεκδίκησε καθώς επρόκειτο για ένα «τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε ποσό 8.297.140 ευρώ που όταν έκλεισε το ΤΣΑΥ στις 31/12/2016 ήταν στα Ταμεία του.
«Αντιλαμβάνομαι να είναι στα Ταμεία του εισπράξεις 2-3 μηνών αλλά να είναι εισπράξεις 12 μηνών δεν το βρίσκω καθόλου λογικό και καθόλου ορθό ως προς τη διαχείριση του Συλλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης την Άνοιξη του 2017 στάλθηκε ένα εξώδικο στο ΤΣΑΥ για την είσπραξη των χρημάτων από τον ΠΦΣ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση ενώ, όπως επίσης ανέφερε έγινε μία προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση να νομοθετηθεί ο ΠΦΣ ως φορέας είσπραξης αντί του ΤΣΑΥ, κάτι ωστόσο που δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση.
Η νέα διοίκηση βρέθηκε έτσι πρώτον, να μην εισπράττει χρήματα τρέχοντα και να έχει παγωμένα στο ταμείο του ΤΣΑΥ –πλέον του ΕΦΚΑ- τα περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ των οφειλών για το διάστημα Απρίλιος 2016-Απρίλιος 2017.
Έθεσε λοιπόν το θέμα ως βασική της προτεραιότητα. Αποφάσισε και έστειλε και δεύτερο εξώδικο μέσα στον Αύγουστο θέτοντας προθεσμία 30 ημερών για την καταβολή των χρημάτων χωρίς ωστόσο να υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση ανταπόκριση ενώ ακολούθησε ένα ακόμη εξώδικο που προειδοποιούσε ότι κατόπιν της μη ανταπόκρισης ο ΠΦΣ θα προχωρήσει σε μήνυση και αγωγή για την παρακράτηση των χρημάτων ενός Νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου και επειδή το ποσό των χρημάτων είναι πολύ μεγάλο πρόκειται για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.
Έγιναν δεκάδες επαφές τόσο με το ΤΣΑΥ όσο και με τον ΕΦΚΑ χωρίς και πάλι να υπάρξει καμία ανταπόκριση με τον κ. Θεοδοσιάδη να μιλά για απαξιωτική αντιμετώπιση των φαρμακοποιών για το όλο ζήτημα από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατατέθηκε λοιπόν αγωγή κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ για εκείνα τα «παγωμένα» χρήματα και πλέον διεκδικούνται δια μέσου της δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα χρήματα που πρέπει να καταβάλλονται κάθε μήνα από φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες για τον πόρο του 4 τοις χιλίοις ανοίχτηκε εδώ και περίπου δύο μήνες λογαριασμός του ΠΦΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη μέχρι τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη είχαν κατατεθεί 3,7 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.