ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αναμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας των φαρμακοποιών με έμφαση στα ηλεκτρονικά φαρμακεία & τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην αναμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας των φαρμακοποιών θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Σεραφείμ Ζήκας υπήρξε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής που θα προχωρήσει τη σχετική διαδικασία. Η τελευταία αναμόρφωση του Κώδικά δεοντολογίας είχε γίνει πριν από σχεδόν πέντε χρόνια αλλά, «επειδή οι εξελίξεις τρέχουν θα πρέπει πάλι να επικαιροποιήσουμε εκείνες τις αποφάσεις μας» ανέφερε ο κ. Ζήκας τονίζοντας ότι «πάντα υπάρχουν νέα δεδομένα που πρέπει να τα βλέπεις και να επικαιροποιείς αυτό που έχεις καθώς αλλάζουν οι νόμοι, αλλάζει η φαρμακευτική νομοθεσία».


Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο σε αυτήν την αναμόρφωση είναι η είσοδος των social media στον ανταγωνισμό και η παρουσία των ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ηλεκτρονικών φαρμακείων και συγκεκριμένα οι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου ήταν το βασικό θέμα της τελευταίας αναμόρφωσης του Κώδικα Δεοντολογίας το 2013. Από τότε βεβαίως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα μπαίνει και πάλι στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ έχει εδώ και ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2016 με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που είχαν υπογράψει ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (και νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός την ευθύνη για την πιστοποίηση της νόμιμης λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, δικαίωμα έναρξης λειτουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος έχουν αποκλειστικά τα φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα στην επικράτεια. Για την εφαρμογή της ΚΥΑ, ο ΠΦΣ προβλεπόταν να δημιουργήσει ιστοσελίδα με σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να τους χορηγηθεί η προβλεπόμενη πιστοποίηση (κοινό λογότυπο) και τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των πιστοποιημένων ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων.

Αν και έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ο ΠΦΣ έχει την ευθύνη της πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων, η όλη διαδικασία έχει κολλήσει καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ζήκας «έχουμε ζητήσει δύο ζητήματα από το υπουργείο και δεν έχουμε λάβει απάντηση. Το πρώτο είναι να υπάρξει ένα αντίτιμο της πιστοποίησης του κάθε φαρμακείου έτσι ώστε η πιστοποιούσα Αρχή να έχει έσοδα τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση ενός μηχανισμού που αφού δώσει την πιστοποίηση σ’ ένα φαρμακείο, να μπορεί να το ελέγχει. Το δεύτερο είναι ότι επειδή υπάρχει μία σύγχυση γύρω από τα ΜΥΣΥΦΑ, τα ΓΕΔΙΦΑ κτλ. έχουμε ζητήσει με υπουργική απόφαση να ορίσει το υπουργείο ως προϊοντικό μείγμα διακίνησης των πιστοποιημένων από την πιστοποιούσα αρχή των ηλεκτρονικών φαρμακείων, τα ΓΕΔΙΦΑ».


Πηγή : dailypharmanews