ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΚΥΑ που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα συμπληρώματα διατροφής

Τάξη επιχειρούν να βάλουν τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης στη διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Δημήτρη Παπαδημητρίου προχώρησαν στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία ΟΔ/2002/46/ΕΚ (ΕΕ ΕL 183/12.7.2002) και την κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων σε ενιαίο κείμενο.

Με την ΚΥΑ και συγκεκριμένα με το άρθρο 6 απαγορεύεται η επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής να αποδίδει στα προϊόντα αυτά ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου, ούτε να αναφέρει τέτοιες ιδιότητες.


Αντίθετα επιβάλλεται στην επισήμανση των προϊόντων αυτών να συμπεριλαμβάνονται με ευανάγνωστο και ευδιάκριτο τρόπο τα εξής:

-Το όνομα των κατηγοριών θρεπτικών συστατικών ή ουσιών που χαρακτηρίζουν το προϊόν ή  ένδειξη σχετική με τη φύση των εν λόγω θρεπτικών συστατικών ή ουσιών.

-Η συνιστώμενη για ημερήσια κατανάλωση δόση του προϊόντος

-Προειδοποίηση να μη γίνεται υπέρβαση της συγκεκριμένης συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

-Δήλωση ότι τα Συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο  μια ισορροπημένης δίαιτας

-Δήλωση σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα μικρά  παιδιά

-Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ με μνεία ότι το προϊόν δεν υπόκειται σε διαδικασία  αδειοδότησης.

-Η προειδοποίηση: «Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία  ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό  φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας» (άρθρο 6 παράγραφος 3 σημείο ζ).

Σημειώνεται επίσης ότι η επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν στην Ελλάδα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα και ότι το ίδιο ισχύει και για το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης, εάν υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά την πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής αναφέρεται ότι η πώλησή τους επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα και εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως.

Για δε τη διάθεσή τους, αυτή θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.

Τέλος η τοποθέτησή τους θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση «Συμπληρώματα διατροφής», όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, τουλάχιστον 15x25 εκατ., του άρθρου 6 παράγραφος 3 σημείο (ζ), η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης.


Πηγή : dailypharmanews