Συνάντηση μεταξύ εκπρόσωπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας και της προέδρου του ΕΟΦ κας Αντωνίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/8 με αντικείμενο τη νέα εγκύκλιο του Οργανισμού που εξεδόθη στις 2 Αυγούστου και αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους φορείς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κα Αντωνίου ενημέρωσε τα στελέχη των εταιρειών ότι σύμφωνα με την αντίληψη του Οργανισμού δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των εκδηλώσεων τύπου Β προωθητικές και ΒΙ επιστημονικά φόρα που οργανώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η πρόεδρος του ΕΟΦ κατέστησε επίσης σαφές, ότι αναμένει από τις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν μέχρι 30-9-2017, όλες τις εκδηλώσεις και των δυο ανωτέρω τύπων, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η πρόθεση του Οργανισμού είναι να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα.
Έτσι με τη νέα πλέον εγκύκλιο του Οργανισμού, καταργείται η διάκριση επιστημονικών και προωθητικών εκδηλώσεων, και κατά την ερμηνεία του ΕΟΦ, όλες οι εκδηλώσεις, είτε οργανώνονται από επιστημονικά σωματεία, φορείς, κρατικά νοσοκομεία, πανεπιστήμια ή ιδρύματα, είτε από φαρμακευτικές εταιρείες, θεωρούνται επιστημονικές εκδηλώσεις και κάθε δαπάνη που κάνει μία εταιρεία προκειμένου να στηρίξει τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οφείλει να τις δημοσιοποιήσει.
Στις δαπάνες προσμετρώνται και τα έξοδα που αφορούν στην προβολή συγκεκριμένων προϊόντων μέσω εκθέσεων, επιδείξεων, εντύπων, stands,αλλά και τα έξοδα οργάνωσης των εκδηλώσεων (ενοικίαση χώρου, συνεδριακό υλικό, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, φιλοξενία οργανωτών και προσκεκλημένων, εστίαση συμμετεχόντων).
Οι επιστημονικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του ΕΟΦ διέπονται από τους ακόλουθους κανονισμούς:
Εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Η διάρκεια του προγράμματος επιστ. εκδηλώσεων από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ μπορεί να είναι από 4 ώρες – μέχρι 3 ημέρες με τη δυνατότητα δύο διανυκτερεύσεων.
Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων που οργανώνονται από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι σαράντα οκτώ (48) συνολικά ετησίως.
Η νέα εγκύκλιος επιβάλλει επί πλέον στις εταιρείες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των εκδηλώσεων από 1-10-2017 προϋπολογιστικά και απολογιστικά, συμπεριλαμβανομένων και των χορηγιών.
Αντιθέτως τα Διαδικτυακά Σεμινάρια απελευθερώνονται και δεν προσμετρώνται ενώ προβλέπονται honoraria (τιμητικές αμοιβές) για τους προέδρους των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών δεσμεύτηκαν ότι θα μεταβιβάσουν τα στοιχεία στον ΕΟΦ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τα δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, ενώ επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν το νέο πλαίσιο και να επανέλθουν μετά το τέλος των διακοπών απαντώντας σε όλα τα επιμέρους σημεία.
Τέλος αναμένονται με ενδιαφέρον και η αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στη νέα εγκύκλιο, αφού οι γιατροί υποστηρίζοντας το διαχωρισμό των εκδηλώσεων σε προωθητικές και επιστημονικές, ανησυχούν μήπως η δημοσιοποίηση των στοιχείων χρησιμοποιηθεί «ανθρωποφαγικά» και αποβεί σε βάρος της φήμης των γιατρών που συμμετέχουν σε αυτά ακόμη και για επιμορφωτικούς -επιστημονικούς λόγους.
Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ: Εγκύκλιος_Επιστημονικές_Εκδηλώσεις
Πηγή : healthview