ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοποιοί κατά Φαρμακοβιομηχανιών για τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ)!

Νέα κόντρα φαίνεται να ξεσπά για τα φάρμακα χωρίς συνταγή γνωστά και ως ΜΗΣΥΦΑ.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης και καθορισμού των τιμών των φαρμάκων χωρίς συνταγή ευνοεί σκανδαλωδώς τις φαρμακοβιομηχανίες και πλήττει τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς, αποφαίνεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αφορμή ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων που δε χρειάζονται συνταγή, που καθορίστηκε πρόσφατα με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.


Γι αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Bολές για εύνοια υπέρ φαρμακοβιομηχανιών

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται ότι με τον νέο τρόπο τιμολόγησης των ΜΗΣΥΦΑ εξανεμίζεται το κέρδος του κλάδου, οι τιμές αυξάνονται για τους πολίτες ενώ τα περισσότερα κέρδη εξασφαλίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Για άλλη μια φορά ο μόνος κερδισμένος φαίνεται να είναι η Φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σκανδαλωδώς μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής φτώχειας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι, είναι η Ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας καταναλωτής, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών, και φυσικά οι φαρμακοποιοί λόγω του στραγγαλισμού της ρευστότητάς τους».

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως τελειώνει η ρευστότητά τους καθώς εκτός των άλλων παραμένουν απλήρωτοι για τα αναλώσιμα υλικά που πωλούν από τον περασμένο Ιανουάριο. 

Τι άλλαξε ο υπουργός Υγείας στην τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουρφός Υγείας εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των ΜΗΣΥΦΑ.

Συγκεκριμένα καθορίστηκαν τα εξής σημεία σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς:
Ο τρόπος και η διαδικασία υπολογισμού και αναθεώρησης της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών.

Η ενδεικτική τιμή, τίθεται υποχρεωτικώς επί της συσκευασίας του προϊόντος ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με την ένδειξη «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης», πρέπει να είναι εμφανής και να μην επικαλύπτεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Για τον υπολογισμό της ενδεικτικής τιμής, υπολογίζεται η τιμή βάσης που αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory), ως προϊόν έρευνας του ΕΟΦ σε κράτη μέλη της Ε.Ε η οποία προκύπτει ως Μ.Ο. των τριών ή δύο χαμηλότερων τιμών σε αυτά, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ.

Δεδομένου όμως ότι, η διαμόρφωση των χονδρικών τιμών για τους κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Κ.Α.Κ) από 1/1/2017, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 30% mark up που εμπεριέχεται στην ενδεικτική τιμή, μόνο από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιο με το πραγματικό mark up.


Πηγή : healthreport