ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 4.900 συνταγές από έναν γιατρό σε άτομα χωρίς πρόβλημα υγείας

Δύο από αυτούς τέθηκαν ήδη σε αναστολή άσκησης καθηκόντων και διαβιβάστηκε ο φάκελος στην εισαγγελία για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Τη χορήγηση χιλιάδων συνταγών για είδη ειδικής διατροφής και επιθέματα σε άτομα που δεν γνώριζαν τίποτε, ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.


Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, ο διοικητής του ιδρύματος Δημήτρης Αδαμίδης έθεσε σε αργία τρεις γιατρούς, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο ένας από αυτούς φέρεται να έχει χορηγήσει 4.900 συνταγές σε άτομα που δεν έχουν κάποια πάθηση και αγνοούσαν πλήρως το γεγονός.

Πρόκειται για έναν από τους δύο διευθυντές νοσοκομείου της περιφέρειας, που είχαν αποκαλυφθεί να δαπανούν το 11% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ζημιά 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "xanthi2.gr”, ο δεύτερος γιατρός τουςσκανδάλου με τα σκευάσματα “ειδικής διατροφής” φέρεται να προέρχεται από το νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου επίσης έχει εντοπιστεί και ένας ακόμη για συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τα επιθέματα.

Ένας ακόμη γιατρός από τις Σέρρες εμπλέκεται στο σκάνδαλο των συνταγογραφήσεων από γιατρούς του ΕΣΥ στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τα επιθέματα, με μικρότερο ποσοστό συνταγογραφήσεων, τόσο στο ΕΣΥ όσο και ιδιώτες.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στην οποία αναφέρονται τς εξής:

“Μετά από επισταμένο έλεγχο που διενήργησε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, εντοπίστηκαν γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου που προέβησαν σε σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων.

Συγκεκριμένα:

Σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων.

Τέθηκαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη.

Χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που θα δικαιολογείτο μόνο αν ο Έβρος είχε το προνόμιο να έχει 50σια συχνότητα της νόσου από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ένας και μόνον γιατρός κατόρθωσε να χορηγήσει σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές εκ των οποίων το 50% κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο.

Μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν είχε εξεταστεί στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι των οποίων δεν ήξεραν καν ότι συνταγογραφήθηκαν φάρμακα στο όνομά τους.

Η ανωτέρω συμπεριφορά προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δράση των ανωτέρω γιατρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μεθοδική, επιστημονική και φιλότιμη προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του νοσοκομείου”.

Διώξεις
Σύμφωνα με τον διοικητή, εναντίον των συγκεκριμένων γιατρών ασκήθηκαν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες πειθαρχικές διώξεις.

Δύο από αυτούς τέθηκαν ήδη σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, διαβιβάστηκε ο φάκελος στην εισαγγελία για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και θα κατατεθεί αγωγή για να αποζημιώσουν το Δημόσιο για την ζημία που προκάλεσαν.

Η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει πως με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας είναι πλέον εφικτό να διασταυρωθούν με πολλαπλό τρόπο στοιχεία από διάφορες πηγές και να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε κομπίνα σε βάρος του Δημοσίου.


Πηγή : iatronet