ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συναγερμός για τα φάρμακα για την καούρα. Μπορεί να επιφέρουν πρόωρο θάνατο

Γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι, για να αντιμετωπίσουν τις καούρες, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BMJ Open».

Τα φάρμακα για την καούρα είναι γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή PPIs και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως είναι ώρα να περιοριστεί η μεγάλη διάρκεια χρήσης τους.


Πρόσφατα αυτά τα δημοφιλή φάρμακα σχετίστηκαν με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως σοβαρή νεφρική βλάβη, κατάγματα οστών και άνοια. Και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, όσο πιο μακρόχρονη είναι η χρήση τους. Ειδικότερα όσοι τα παίρνουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, έχουν 51% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όσοι τα παίρνουν έξι μήνες έως έναν χρόνο, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 31%, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 17% για τους χρήστες από τρεις έως έξι μήνες. Για χορήγηση έως ένα τρίμηνο δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής Ziyad Al-Aly, ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα για περίπου 276.000 χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και για 73.400 άτομα που έπαιρναν μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση των γαστρικών οξέων, τους λεγόμενους Η2-ανταγωνιστές.

Διαπιστώθηκε ένας αυξημένος κίνδυνος θανάτου κατά 25% για όσους έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, σε σχέση με όσους έπαιρναν Η2-ανταγωνιστές. Για κάθε 500 άτομα που παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων επί έναν χρόνο, συμβαίνει ένας παραπάνω θάνατος, ο οποίος αλλιώς δεν θα είχε συμβεί. Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα τακτικά, αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μεταφράζεται» σε αρκετές χιλιάδες πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο.

Αν κανείς παίρνει τα φάρμακα αυτά για χρονικό διάστημα έως ενός μήνα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν εμφανίζει διαφορές ανάμεσα σε όσους παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και σε όσους παίρνουν Η2-ανταγωνιστές. Όμως μετά από ένα έως δύο χρόνια χρήσης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερος για τους πρώτους σε σχέση με τους δεύτερους.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι πρέπει να γίνεται περιοδική επαναξιολόγηση από τον εκάστοτε γιατρό, κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι ανάγκη να παίρνει αυτά τα φάρμακα.


Πηγή : healthmag