ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοποιοί: Η τελική τιμή να συμφωνεί με τα νόμιμα ποσοστά κέρδους

Εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν ότι δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των φαρμακοποιών.

Δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των φαρμακοποιών, τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Και εξηγούν: η τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλότερη της χονδρικής τιμής που τα προμηθεύεται ο φαρμακοποιός και δεν μπορεί, ακόμα και εκ του νόμου, να τα χορηγεί με ζημία, ενώ από την άλλη ο Οργανισμός απαγορεύει να εισπράττει ο φαρμακοποιός την όποια διαφορά από τον ασφαλισμένο.


Το θέμα είναι, κατά τους ίδιους, ότι ζημιωμένοι από όλη αυτή την κατάσταση είναι σαφώς ο ασφαλισμένος, που δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη του αλλά και ο φαρμακοποιός, που αφενός δέχεται τις ριπές από τους πελάτες-ασθενείς του ως ο κύριος υπαίτιος αυτής της κατάστασης καθώς δεν βρίσκουν τα είδη που θέλουν, και αφετέρου βλέπει να μειώνονται και άλλο τα έσοδά του, κάτι που δυσχεραίνει περαιτέρω την λειτουργία του φαρμακείου του.

Πληροφορίες λένε, ότι οι καταγγελίες για "ανύπαρκτα" είδη, που γίνονται στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής είναι πολλές και σε καθημερινή βάση, ενώ το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορούσε ειδικό βρεφικό γάλα (λόγω αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα ).

Για την κατάσταση αυτή, υποστηρίζουν εκπρόσωποι από τον φαρμακευτικό κλάδο, η οποία έχει δημιουργηθεί με κάποια σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα Σακχαρώδη διαβήτη, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ΕΟΠΥΥ και όλοι οι αρμόδιοι σε αυτόν, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ο Οργανισμός τον οποίο διοικούν δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των φαρμακοποιών.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, οι Ασφαλισμένοι, ότι κακώς διαμαρτύρονται στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους, όμως για την επίλυσή του, θα πρέπει να υπάρξει ένα εκ των δύο πραγμάτων :

Α) ή ο ΕΟΠΥΥ να ορίσει τιμές αποζημίωσης που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σεβόμενοι τους πάντες,

ή

Β) θα επιτρέψει να εισπράττεται η διαφορά τιμής από τους φαρμακοποιούς, όπως συμβαίνει με την τιμή αναφοράς στα φάρμακα!

Εν κατακλείδι, υποχρέωση της Πολιτείας είναι να κοστολογήσει το φάρμακο σωστά και να βγάλει μια τελική τιμή σύμφωνα με τα νόμιμα ποσοστά κέρδους.


Πηγή : iatronet