ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σήμερα κατατίθεται στην Ε.Ε. ο ελληνικός φάκελος για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος μετά την απόφαση για Brexit θα μεταφερθεί από το Λονδίνο σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Ο φάκελος της υποψηφιότητας πρόκειται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με χρονικό ορίζοντα μέχρι σήμερα 31 Ιουλίου 2017, ενώ η απόφαση για τη μετεγκατάσταση του Οργανισμού θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα στο τέλος Νοεμβρίου 2017.

Ο τελικός φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας έχει ήδη εγκριθεί από τις 21 Ιουλίου και η χώρα μας είναι αλήθεια, ότι θα ήθελε σφόδρα να μεταφερθεί εδώ η έδρα του ΕΜΑ για πολλούς λόγους, τόσο οικονομικούς και επιχειρηματικούς, όσο και για λόγους κύρους.
Μία χώρα, που μετά από 8 χρόνια βαθειάς ύφεσης και τρομακτικής ανεργίας,προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι θα ήταν ιδανικό, εάν μπορούσε να καταφέρει. Εάν μπορούσαμε να πείσουμε με πραγματικά επιχειρήματα ότι στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, μπορούμε να φιλοξενήσουμε την έδρα ενός σημαντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού και δη Φαρμακευτικού, και πως στη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση, ο επιχειρηματικός και ο υγειονομικός κόσμος, τάσσεται υπέρ και εργάζεται άοκνα. Και όπως είπαμε παραπάνω, να πείσουμε με πραγματικά επιχειρήματα και να μην προβάλλουμε διαρκώς, μόνο το κτίριο του Κεράνη που διαθέτουμε και το οποίο θα φιλοξενήσει τον Οργανισμό. Διότι οι άλλες χώρες που διεκδικούν την έδρα του ΕΜΑ, έχουν συγκριτικά επιχειρήματα να προβάλλουν, όπως για παράδειγμα, τα δωρεάν μαθήματα ξένης γλώσσας που θα παραδίδουν στα στελέχη και τις οικογένειες που εργάζονται στον ΕΜΑ, και πολλά άλλα. Να σημειωθεί ότι στον Οργανισμό, εργάζονται περί τα 900 άτομα.
Η Αθήνα (καίτοι ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς την έδρα του ΕΜΑ διεκδικούν οργανωμένες πόλεις, όπως Στοκχόλμη, Ρώμη και άλλες) θα αποτελούσε για τα ελληνικά πράγματα και δη για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ένα σημαντικό κεφάλαιο, την ώρα μάλιστα που επιζητούμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη για την επόμενη ημέρα. Εάν δε λάβει κανείς υπόψιν του ότι οι συνεδριάσεις του Οργανισμού ανέρχονται σε 565 τον χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας εκτιμώνται σε πάνω από 65.000, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα.
Στον αντίποδα των παραπάνω, υπάρχουν στελέχη από τον επιχειρηματικό χώρο, που τονίζουν πως «... δεν μας χρειάζεται ένα βαρίδιο ακόμη», συγκρίνοντας την εν λόγω διεκδίκηση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τι φέσια άφησε στη χώρα.
Για την ιστορία να πούμε, ότι τον φάκελο ενέκρινε η επιτροπή διεκδίκησης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου, υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου. Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε το εγχείρημα αυτό και θέλησε να το στηρίξει από την πρώτη στιγμή (ίσως γιατί... ένοιωθε τύψεις, μετά τους χειρισμούς του στο Ασφαλιστικό). Σημειώνεται ότι πρόεδρος της επιτροπής είναι η κ. Δούρου.
Από την πρώτη στιγμή που έπεσε η πρόταση στο τραπέζι, τα δύο κορυφαία όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ, στήριξαν το εγχείρημα, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων, έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν όσο μπορούν να γίνει η πρόταση πραγματικότητα.
Υπέρ της διεκδίκησης της έδρας του ΕΜΑ, τάχθηκε και η Νέα Δημοκρατία με θέρμη. Μάλιστα ο τομεάρχης Υγείας της Ν. Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής πριν λίγο καιρό:
«...Η διεκδίκηση της νέας έδρας από τη χώρα μας θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας για τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη. Αρχικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες. Ακόμη θα φέρει έσοδα, αφού υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους ανέρχονται στα 1.538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης, ψυχαγωγίας κ.λπ. Επιπλέον υπολογίζεται ότι ο Οργανισμός έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο για τις συναντήσεις του ΕΟΦ 4 ημέρες, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες τον χρόνο, με τον μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη.
Από την άλλη, η επιλογή της χώρας μας ως νέα έδρα των κτιρίων του Ε.Ο.Φ. θα αποτελεί διαπιστευτήριο κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων ενός τέτοιου οργανισμού σε θέματα τεχνολογίας, κάλυψης ασφαλούς δικτύου, γρήγορης ταχύτητας διαδικτυακής σύνδεσης, επαρκούς αποθήκευσης δεδομένων κ.λπ. Αυτό θα ωθεί διαρκώς την Ελλάδα σε συνεχή επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακολουθώντας διαλειτουργικές και διαφανείς διαδικασίες, αφού θα αναγκάζονται τα ελληνικά Υπουργεία και οι αρχές να έρχονται συχνά σε συναλλαγές με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εν συνεχεία, η χώρα μας θα γίνεται ελκυστικός τόπος επιλογής και για άλλες εμπορικές εταιρίες του εξωτερικού».


Πηγή: onmed.gr