ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μία πρόταση και μία προειδοποίηση από πλευράς ΦΣΑ στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Να υπάρξει προκαταβολική πληρωμή και των τριών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου για τη διάθεση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, από τα φαρμακεία του Συλλόγου και κατόπιν να ακολουθήσει ο έλεγχος των σχετικών παραστατικών πρότεινε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου.



Για τον ΦΣΑ αυτή αποτελεί μία καλή λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους ελέγχους των λογαριασμών για τα φαρμακεία της Αττικής και του ορατού κινδύνου μέχρι την τις 15 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία σύμφωνα με τις έγγραφες υποδείξεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) θα έπρεπε να αποπληρωθεί και ο Μάρτιος να μην έχει πληρωθεί ούτε ο Ιανουάριος.

Κι αυτό γιατί τόσο με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ όσο και τα στοιχεία του ΦΣΑ δείχνουν ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν μείνει πολύ πίσω στους ελέγχους σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε άλλους Συλλόγους.

Έτσι η πληρωμή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης πανελλαδικά για τον μήνα Ιανουάριο έχει φθάσει στο 75%. Σε επαρχιακούς συλλόγους με μικρότερη δύναμη μελών η πληρωμή έχει φθάσει και στο 100%, ενώ στην Αττική κατά μέσον όρο 45% περίπου, γι’ αυτό και προωθούνται στις εκεί ΠΕΔΙ, οι έλεγχοι των λογαριασμών της Αττικής. Αυτό το 45% ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΣΑ είναι ένα σενάριο πολύ αισιόδοξο καθώς το λογιστήριο του συλλόγου λέει ότι «μέχρι σήμερα – σ.σ. 10 Ιουλίου- το μεσημέρι έχουν πληρωθεί μόνο 154 φαρμακεία από τα 3.500 της δύναμής του».

Γι’ αυτό και ο ΦΣΑ πρότεινε να γίνει «η πληρωμή μας μέσω προκαταβολής και των τριών μηνών και μετά ας κάνουν τον έλεγχο όποτε θέλουν. Την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθεί το θέμα των πληρωμών μας στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, οπότε θα ενημερωθούμε για ΑΚΡΙΒΕΙΣ ημερομηνίες των πληρωμών μας ή για αποδοχή της πρότασής μας για προκαταβολή. Σημειωτέον ότι όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αν δεν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα η πληρωμή Ιανουαρίου, δεν μπορεί να ανοίξει η πληρωμή Φεβρουαρίου».

Πέρα από το θέμα των πληρωμών ο ΦΣΑ έθεσε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των τιμών αναφοράς για τις βαλόνες ινσουλίνης και τα γάλατα ειδικής διατροφής όπως και το ζήτημα των απορρίψεων των γνωματεύσεων Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου αλλά και των άλλων μηνών.


Προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουλίου

Σε ό,τι αφορά τις τιμές αναφοράς για τα αναλώσιμα Σακχαρώδους Διαβήτη ο ΦΣΑ τόνισε ότι «δεν μπορούν αφ’ ενός να είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής με την οποία τα προμηθευόμαστε και από την άλλη να απαγορεύεται να εισπράττουμε την διαφορά» προειδοποιώντας ότι «αν μέχρι τις 17 Ιουλίου δεν έχει λυθεί το ζήτημα, θα υπάρξει ανακοίνωση εκ μέρους του συλλόγου, για την αδυναμία χορήγησης των προϊόντων αυτών από τα φαρμακεία μας, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ». Από την πλευρά του ο κ. Μπερσίμης, σύμφωνα με τον ΦΣΑ υποσχέθηκε ότι, «μέχρι της επίλυσης του θέματος και της εναρμόνισης της χονδρικής τιμής στα επιθυμητά πλαίσια, ώστε η προκύπτουσα τιμή αποζημίωσης να συμπίπτει με την σωστή λιανική τιμή, θα δίνονται συνεχώς παρατάσεις, αντίστοιχες με αυτή που δόθηκε τελευταία».

Σχετικά με τις απορρίψεις τέλος των γνωματεύσεων υπήρξε αναφορά εκ μέρους του ΦΣΑ σε παραδείγματα απαράδεκτων απορρίψεων όπως πχ. απορρίψεις για λάθος συμμετοχές ενώ ήταν σωστές, η για μη αναγραφή σε γνωμάτευση γάλατος ότι «υπάρχει αλλεργία σε αγελαδινό γάλα» όταν δεν υπάρχει καταχωρημένη στο σύστημα τέτοια γνωμάτευση, ή για ταινίες σακχάρου που περάστηκαν ως ταινίες κετόνης πράγμα που είναι φθηνότερη δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ, ή για με την δικαιολογία ότι «ο ΣΔ2 υπό δισκία δεν δικαιολογεί δύο ταινίες σακχάρου» όταν πάθηση «ΣΔ2 υπό δισκία» δεν υφίσταται. Δόθηκαν στον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ όλες όσες περικοπές με ενστάσεις έφτασαν στον ΦΣΑ και ήταν παράλογες, ώστε να ενημερωθούν όλες οι ΠΕΔΙ για να μην δημιουργούν οικονομικά προβλήματα στα μέλη του συλλόγου. Τονίστηκε δε ότι ο ΦΣΑ θα συνεχίσει να μαζεύει όλες τις παράλογες περικοπές στον σύλλογο και θα τις αποστέλλει στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η αδικία στα μέλη του. Για τον ΦΣΑ πάντως είναι θετικό βήμα το ότι την περασμένη Παρασκευή 7/7/17 στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, πέρασαν κάποιες απλοποιήσεις στον έλεγχο των γνωματεύσεων, όπως η ενημέρωση του φαρμακοποιού πριν την απόρριψη τους, ώστε να καταθέτουν τα όποια δικαιολογητικά πριν την απόρριψή τους και έτσι να κερδίζεται χρόνος και να αποφεύγεται περισσότερος κόπος και γραφειοκρατία.


Πηγή : dailypharmanews