ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. "ανεξαρτητοποιήθηκαν"

Το δικό τους Δελτίο Τιμών απέκτησαν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπει την έκδοση καταλόγου ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης.
Μετά την αφαίρεση τους απο το Δελτίο Τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η Αριστοτέλους προχώρησε στην έκδοση του καταλόγου, διαδικασία που προβλεπόταν και στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε το Μάιο. Η λίστα περιέχει 559 ΜΗΣΥΦΑ, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με τιμές που ξεκινούν από 0,13 ευρώ, ενώ η υψηλότερη τιμή αγγίζει τα 172,49 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνεται και ένα σκεύασμα που δεν έχει τιμολογηθεί.
Ειδικότερα, στο Άρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης του Ανδρέα Ξανθού τονίζεται ότι η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ, “δεν είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών”.
Ωστόσο, η φράση “ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης” θα πρέπει να αναγράφεται και να συνοδεύεται από την τιμή που προκύπτει από τον σχετικό αναρτημένο κατάλογο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Στον κατάλογο περιλαμβάνεται μία ευρεία ομάδα ΜΗΣΥΦΑ, για τον βήχα και το κρυολόγημα, το γαστρεντερικό σύστημα, τα μάτια, τη φροντίδα του δέρματος, αλλά και βιταμίνες και αναλγητικά, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Πηγή: Virus