ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ: Πως θα χορηγούνται τα νευρολογικά φάρμακα! Όλα τα δικαιολογητικά και για το BOTOX

Ειδικές γνωματεύσεις θα πρέπει να υπογράφουν οι γιατροί που χορηγούν στους ασθενείς τους νευρολογικά φάρμακα που χρειάζονται έγκριση, ακόμη και για το BOTOX όταν η χρήση του είναι ιατρική και όχι αισθητική.

Μια συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθούν από δω και πέρα οι εξειδικευμένοι γιατροί που χορηγούν στους ασθενείς τους νευρολογικά φάρμακα που χρειάζονται έγκριση από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους.


Σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, οι νευρολόγοι θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδικές γνωματεύσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία της θεραπείας για κάθε ασθενή, το σκεύασμα, εάν αυτό χορηγείται για πρώτη φορά ή αν είναι συνεχιζόμενη θεραπεία αλλά μεταξύ άλλων ποια είναι η εγκεκριμένη ένδειξη για τις οποίες αποζημιώνεται το φάρμακο.

Εκτός των άλλων ο γιατρός θα πρέπει να επισυνάπτει για την έναρξη της αγωγής και όλα τα αποδεικτικά όπως πόρισμα απεικονιστικής εξέτασης που αναδεικνύει το πρόβλημα ή ενημερωτικό/βεβαίωση νοσηλείας για αυτό.


Πως θα χορηγείται το BOTOX

Με βάση και τα ενδεικτικά παραδείγματα που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς για την ιατρική και όχι την αισθητική χρήση του BOTOX θα πρέπει να αποδεικνύεται η πάθηση που επιβάλει τη χρήση του σκευάσματος. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία γινόταν χορήγηση του BOTOX όχι για νευρολογικούς λόγους αλλά για αισθητικούς αλλά με πλασματικά έγγραφα.


Οι ενδείξεις για το BOTOX είναι:

Αυχενική δυστονία-σπαστικό ραιβόκρανο.

Βλεφαρόσπασμος, ημίσπασμος προσώπου και σχετιζόμενες εστιακές δυστονίες

Εστιακή σπαστικότητα που σχετίζεται με δυσμορφία άκρου ποδός (ιπποποδία) από
εγκεφαλική παράλυση, παιδιών από 2 ετών ή μεγαλύτερα

Εστιακή σπαστικότητα καρπού άκρας χειρός και άνω άκρου σε ενήλικες.

Εστιακή σπαστικότητα αστραγάλου άκρου ποδός και κάτω άκρου σε ενήλικες.

Ανακούφιση συμπτωμάτων σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια για την χρόνια ημικρανία (κεφαλαλγίες σε >= 15 ημέρες ανά μήνα, από τις οποίες τουλάχιστον 8 ημέρες με ημικρανία) και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ανεπαρκώς ή παρουσιάζουν μη ανεκτικότητα στην προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή κατά της ημικρανίας.


Πηγή : healthreport