ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Ενημέρωση για την πορεία ελέγχου και πληρωμών των αναλωσίμων ΕΟΠΥΥ

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, το πρωί μεταβήκαμε με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Αργύρη Αργυρόπουλο στην έδρα της ΠΕΔΙ Θεσσαλονίκης για να ενημερωθούμε σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης των αναλωσίμων, τις περικοπές κλπ.

Εκεί ενημερωθήκαμε ότι οι υπάλληλοι ελέγχουν τα παραπεμπτικά αναλωσίμων σε ψηφιακή μορφή, όπως τους έρχονται από το σημείο που τα στέλνουμε, στα δύο Πεύκα.

Αυτή τη στιγμή ελέγχονται μερικά από τα παραπεμπτικά του Ιανουαρίου τα οποία μετά το τέλος του ελέγχου, παίρνουν τον δρόμο της αποπληρωμής. Ήδη στον Σύλλογο έχουν έρθει κάποια χρήματα που αφορούν αναλώσιμα, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μας έχουν στείλει τα ονόματα των φαρμακοποιών που αφορούν αυτές οι πληρωμές!



Όσον αφορά τον έλεγχο, δίνεται μεγάλη σημασία στην ύπαρξη υπογραφής παραλήπτη, που είναι ο μόνος τρόπος πιστοποίησης ότι το προϊόν που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, το έχει παραλάβει ο ασθενής. Ακριβώς το ίδιο δηλαδή με αυτό που γίνεται στις συνταγές φαρμάκων. Επίσης είναι απαραίτητο να αναγράφεται ο τύπος Διαβήτη του ασφαλισμένου για να υπολογίζεται η ποσότητα αναλωσίμων που δικαιούται για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος του παραπεμπτικού και το σωστό ποσοστό συμμετοχής.

Μας δόθηκαν οι οδηγίες που έχουν λάβει από την Αθήνα οι ελεγκτές (μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ) ώστε να ενημερωθούμε κι εμείς γι’ αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να μην έχουμε περικοπές.

Συνολικά, μετά την πρώτη αυτή επίσκεψη και γνωριμία, μπορώ να πω ότι το κλίμα ήταν καλό, με διάθεση συνεργασίας και κατανόηση των προβλημάτων που είχε το σύστημα τον πρώτο καιρό λειτουργίας του. Βέβαια δεν παύει να υπάρχει, ειδικά από τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους, ο φόβος ανάληψης μιας ευθύνης ή μια απόφασης, αλλά θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα λυθεί κι αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε πιθανόν και εντός της ημέρας, καθώς θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ταυτοποιήσουμε τα ποσά με τα ονόματα έτσι ώστε να αρχίσουν οι πληρωμές των αναλωσίμων Ιανουαρίου. Παράλληλα συνεχίζουμε τις πιέσεις ώστε να επιτευχθεί η αυτοματοποίηση των πληρωμών, όπως γίνεται με αυτές των φαρμάκων, δεδομένου ότι ο Σύλλογος έχει προετοιμαστεί και το έχει ζητήσει προφορικά και εγγράφως από καιρό. Όπως αντιλαμβάνεστε η χειροκίνητη καταχώρηση χιλιάδων ποσών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ενέχει τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους.

Επίσης, θα πιέσουμε τον ΕΟΠΥΥ να δείξει ελαστικότητα για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει δόλος, αλλά τα σφάλματα προέρχονται από την ελλιπή λειτουργία του συστήματος.


Διονύσης Ευγενίδης

Γραμματέας Φ.Σ.Θ.