Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

“Την κρυάδα πήραν” οι Φαρμακευτικές στη συνάντηση με τον Μπερσίμη

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Απογοητευμένοι έφυγαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη, την Παρασκευή. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ως επί το πλείστον το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον υπολογισμό του νέου rebate με το διαβόητο πολυώνυμo, ενώ η συζήτηση πήγε και στο νέο γύρο της Διαπραγμάτευσης και στους κλειστούς προϋπολογισμούς.Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών επί του υπολογισμού του rebate, η απάντηση του κ. Μπερσίμη δεν άφησε και πολλές ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ξεκαθάρισε πως για τον Οργανισμό η βάση υπολογισμού είναι η ex-factory τιμή του και όχι αυτή που προκύπτει μετά τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (η τιμή που προμηθεύεται είναι η νοσοκομειακή τιμή, που είναι ήδη μειωμένη κατά 8,74%, μείον άλλο 5% υπέρ ΕΟΠΥΥ).

Φαίνεται, λοιπόν, πως πρόκειται για σαφή πολιτική απόφαση που αφήνει τις εταιρίες να αντιμέτωπες με κατά πολύ υψηλότερα ποσά rebate, δεδομένου ότι ο νέος νόμος έχει αναδρομική ισχύ, από την αρχή του έτους. Παρόλα αυτά, ζητήθηκε εκ νέου η αποστολή των θέσεων του κλάδου επί του θέματος, αλλά οι εκπρόσωποι της αγοράς κρατούν πολύ μικρό καλάθι για πιθανές αλλαγές.

Η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να αξιώνει την θέσπιση δύο διαφορετικών τύπων υπολογισμού του rebate. Για τα φάρμακα κοινότητας να ισχύει το “πολυώνυμο Μπερσίμη” ως έχει θεσπιστεί και για τα φάρμακα του Ν. 3816 ο υπολιγισμός να γίνεται βάσει της τιμής που λαμβάνουν μετά τις υποχρεωτικές εκπτώσεις.


Πηγή : virus